Mechanický návrh simulátoru dopadu za snížené gravitace

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce je zaměřena na vývoj konceptu mechanického zařízení, které by splňovalo nutné požadavky pro dosažení úspěšné simulace snížené gravitace či mikrogravitace na testovaném tělese při jeho dopadu. Volba vhodného mechanismu je podložena literární rešerší všech dostupných variant a vyzdvihnutím jejich specifik. Pro vybraný způsob testování jsou vytvořeny cílové hodnoty, při jejichž dosažení bude koncept považován za úspěšný. Za účelem ověření funkčnosti konceptu je sestaven mechanismus ve zmenšeném měřítku. Jednotlivé komponenty mechanismu jsou otestovány a pečlivě selektovány. Všechny podstatné fyzikální děje probíhající v systému jsou matematicky popsány a spojeny do MATLAB skriptu. Je vytvořena samostatná aplikace pro výpočet chování systému na základě zadaných vstupních parametrů.
The diploma thesis is focused on the development of the concept of a mechanical device that would meet the necessary requirements to achieve a successful simulation of reduced gravity or microgravity on the tested body at its impact. The choice of a suitable mechanism is based on a literary research of all available variants and highlight of their specifics. Target values are created for the selected method of testing, upon reaching which the concept will be considered successful. In order to verify the functionality of the concept, a mechanism is assembled on a smaller scale. The individual components of the mechanism are tested and carefully selected. All essential physical processes taking place in the system are mathematically described and combined into a MATLAB script. A separate application is created to calculate the behavior of the system based on the specified input parameters.
Description
Citation
MELICHAR, M. Mechanický návrh simulátoru dopadu za snížené gravitace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Inženýrská mechanika a biomechanika
Comittee
prof. Ing. Vladislav Laš, CSc. (předseda) doc. Ing. Luboš Náhlík, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Jindřich Petruška, CSc. (člen) prof. Ing. Jaroslav Zapoměl, DrSc. (člen) doc. Ing. Zdeněk Florian, CSc. (člen) prof. RNDr. Michal Kotoul, DrSc. (člen) doc. Ing. Zdeněk Hadaš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Tomáš Návrat, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jiří Burša, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-31
Defence
Student ve vymezeném čase prezentoval svoji závěrečnou práci. Poté byly předneseny posudky a zodpovězeny dotazy oponenta. Následně byly pokládány další otázky vztahující se k diplomové práci: Zavěsil jste břemeno přímo na tenzometr? Jak se používá tenzometr a jak se zapojuje? Není potřeba pracovat u vzduchu i s druhou viskozitou? Jaká je hodnota požadované mikrogravitace? Kolik má mechanismus stupňů volnosti? Jaký má kladka vliv na pohyb tělesa? Je lano pevně chyceno v těžišti? Nebude mít lano vliv na dopad tělesa na nakloněnou rovinu? Po zodpovězení všech dotazů bylo vystoupení hodnoceno jako velmi dobré.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO