Pragmatické aspekty komunikace s chatboty

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Chatboti, programy schopné komunikovat s člověkem, jsou v posledních letech více a více oblíbení. Ale protože je umělá inteligence velmi složitá vědecká disciplína, je obtížné vybudovat robota, který by se v komunikaci podobal člověku. Tato práce poskytne stručný úvod do teorie chatbotů, kde a jak jsou využíváni, a technologie Zpracování přirozeného jazyka. Krátce bude popsáno několik chatbotů, společně s příkladovými konverzacemi. Hlavní důraz bude kladen na pragmatickou stránku konverzace s chatboty, zejména na dodržování konverzačních maxim a kooperačního a zdvořilostního principu. Získané poznatky budou názorně předvedeny na analýzách dialogů s chatbotem ve druhé části práce.
Chatbots, programs able to communicate with a human, are becoming more and more popular in recent years. But because the artificial intelligence is a very complex scientific branch, it is difficult to create a human-like conversational robot. This paper will provide a brief introduction into the chatbot theory, where and how they are used, and Natural Language Processing technology. Several chatbots will be briefly described and exemplary conversations with them will be shown. The main attention will be paid to the pragmatic issues of conversation with a chatbot, such as observing the Conversational Maxims and Cooperation Principle. The findings will be demonstrated using analyses of dialogues with chatbots in the second part of the thesis.
Description
Citation
KOPECKÝ, M. Pragmatické aspekty komunikace s chatboty [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Angličtina v elektrotechnice a informatice
Comittee
doc. PhDr. Milena Krhutová, Ph.D. (předseda) PhDr. Milan Smutný, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Vladislav Musil, CSc. (člen) Mgr. Jaromír Haupt, Ph.D. (člen) Mgr. Bc. Dagmar Šťastná (člen) M. A. Kenneth Froehling (člen)
Date of acceptance
2020-08-25
Defence
Student přednesl mírně rozpačitou prezentaci své bakalářské práce, ve které se nevyhnul některým chybám, které byly zmíněny v oponentních posudcích.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO