Solubilizace v systémech kataniontových tenzidů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá solubilizací hydrofobních barviv v systémech kladně nabitých kataniontových vezikul. Cílem práce bylo stanovení jejich solubilizační kapacity. Vezikulární systémy byly připraveny z opačně nabitých povrchově aktivních látek CTAB a SDS. Pro zvýšení stability vezikul byl do jejich struktury přidán cholesterol a kladně nabitý dvouřetězcový tenzid DODAC, díky kterému systém získal kladný náboj. Pro stanovení solubilizační kapacity byla použita barviva 1-Naftol, Sudan Red G a Oil Red O a byly použity dva způsoby přípravy vzorků, tzv. spontánní a přímá solubilizace. Měření bylo provedeno po 1, 2, 3 a 7 dnech od přípravy vzorků pomocí UV-VIS spektrofotometrie, kdy byla měřena absorbance, ze které byla následně výpočtem z kalibračních křivek stanovena solubilizační kapacita. Výsledky ukazují, že přímá solubilizace je mírně účinnější než solubilizace spontánní. Ze zvolených barviv se nejlépe solubilizoval 1-Naftol, tedy látka s nejmenší molekulou, kdy pravděpodobně došlo k jeho 100% solubilizaci do systému vezikul.
This bachelor thesis deals with the solubilization of hydrophobic dyes in systems of positively charged catanionic vesicles. The aim of the work was to determine their solubilization capacity. Vesicular systems were prepared from oppositely charged surfactants CTAB and SDS. To increase the stability of the vesicles, cholesterol and the positively charged double-chain surfactant DODAC were added to their structure. DODAC also gave the system a positive charge. To determine the solubilization capacity, the dyes 1-Naphthol, Sudan Red G and Oil Red O were used. For sample preparation two methods were used, spontaneous and direct solubilization. The measurement was performed after 1, 2, 3 and 7 days from the preparation of the samples by UV-VIS spectrophotometry. The solubilization capacity was determined from the measured absorbance by calculation from the calibration curves. The results indicate that direct solubilization is slightly more effective than spontaneous solubilization. Of the selected dyes, 1-Naphthol is the substance with the smallest molecule, and therefore it seems to be 100% solubilized in the vesicle system.
Description
Citation
KONEČNÁ, A. Solubilizace v systémech kataniontových tenzidů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie pro medicínské aplikace
Comittee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Petr Dzik, Ph.D. (člen) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (člen)
Date of acceptance
2020-08-25
Defence
Obhajoba diplomové práce proběhla podle následujícího schématu: prezentace studenta-vyjádření vedoucí/ho-oponentský posudek-reakce na posudek-diskuse s komisí. Student přednesl velmi dobrý výtah výsledků své diplomové práce, zodpověděl dotazy oponentské i členů komise, reagoval na připomínky k práci. V diskusi tak student prokázal velmi dobrou schopnost orientace v teoretických i praktických základech problematiky diplomové práce. Komise, s uvážením hodnocení v posudku a vyjádření vedoucí/ho, zhodnotila jeho diplomovou práci celkově jako velmi dobrou. Otázky vznesené během diskuse: Dzik: Opravdu došlo k rozpuštění ZnO po přídavku DMSO do kultivační směsi? Pekař: Jaká voda byla použita pro přípravu kultivačních směsí? Co nám říká údaj o její vodivosti? Obruča: Jak si vysvětlujete mechanismus vzniku resistence v přítomnosti ZnO? Jak byly prováděny experimenty při studiu vzniku resistence?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO