Vliv anorganických nanočástic na složky životního prostředí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Nanočástice patří k novějším rizikům pro životní prostředí. Jejich spotřeba stále stoupá a tím nevyhnutelně roste i jejich vstup do složek životního prostředí. Zároveň vznikají nanopolutanty jako vedlejší produkty antropogenní činnosti. Teoretická část bakalářské práce popisuje charakteristiku nanočástic a poukazuje na možná rizika ve vztahu k životnímu prostředí. V experimentální části se tato práce věnuje vlivu nanočástic platiny na rozpuštěnou organickou hmotu. Platinové kovy ve formě nanočástic jsou významnými antropogenními polutanty, neboť se uvolňují z katalyzátorů automobilů, a jsou proto předmětem zkoumání této práce.
Nanoparticles are one of the newer risks for the environment. Their consumption is constantly rising and thus their entry into the environment is inevitably increasing. At the same time, nanopollutants are formed as by-products of anthropogenic activity. The theoretical part of the bachelor thesis describes the characteristics of nanoparticles and points out the possible risks in relation to the environment. In the experimental part, this work deals with the effect of platinum nanoparticles on dissolved organic matter. Platinum metals in the form of nanoparticles are significant anthropogenic pollutants, because they are released from automotive catalysts and are therefore the subject of this study.
Description
Citation
ŠRAM, M. Vliv anorganických nanočástic na složky životního prostředí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie a technologie ochrany životního prostředí
Comittee
doc. MVDr. Helena Zlámalová Gargošová, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Jiří Kučerík, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Jaromíra Chýlková, CSc. (člen) doc. Ing. Jozef Krajčovič, Ph.D. (člen) Ing. Václav Mergl, CSc. (člen)
Date of acceptance
2020-08-24
Defence
Student prezentoval podstatné výsledky své bakalářské práce. Následovalo přečtení posudků vedoucí a oponentky. Oponentka měla k práci několik poznámek a dotazů, na které student odpověděl. Poté se do diskuze zapojili i ostatní členové komise. V této diskuzi prokázal student velmi dobrý přehled v řešené problematice. Závěrem byla zhodnocena výsledná známka obhajoby. Poznámky a otázky z diskuze: doc. Kučerík: V práci mi chyběla rešerše týkající se fulvinových kyselin. Jaká je relevance Vašich zjištění? V čem jsou Vaše výsledky zajímavé a významné? Jaká je systémová funkce fulvinových kyselin? doc. Zlámalová: Která z použitých koncentrací je reálná pro životní prostředí? Ing. Mergl: Doporučil byste zálivku s vyšší koncentrací platinových nanočástic? doc. Krajčovič: V práci chyběl popis strukturální variability fulvinových kyselin a její vliv na interakci nanočástic platiny s fulvinovými kyselinami.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO