Studium kontaminace zalesněných oblastí v ČR rtutí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato bakalářské práce se zabývá problematikou rtuti v životním prostředí. Zaměřuje se na stanovení koncentrace celkové rtuti v jedlých houbách a v půdě ve 12 lokalitách v oblasti Jeseníků. Pro stanovení obsahu rtuti byl využit jednoúčelový absorpční spektrometr AMA 254. Lokality, kde proběhlo vzorkování, byly rozděleny na 6 míst se smrkovým porostem a na 6 míst s bukovým porostem. Závislost mezi druhem porostu a množstvím naakumulované rtuti v hřibech nebyla nalezena. Na reprezentativním vzorku hřibu žlutomasém, který byl nalezen v každé lokalitě, bylo zjištěno, že čím vyšší je množství rtuti v hřibu, tím nižší je množství rtuti v půdě. Houby jsou tedy schopny naakumulovat rtuť z okolního prostředí. Mohou se tak stát potenciálním zdrojem intoxikace při jejich požití. Mobilita těžkých kovů v půdě je závislá na mnoha půdních vlastnostech (pH, obsah uhlíku, síry). Kovy tvoří v prostředí s nižším pH rozpustnější sloučeniny. Půdní pH bylo velmi nízké a čím nižší bylo pH půdy, tím vyšší byla koncentrace rtuti v půdě. Tato skutečnost mohla být podpořena kyselými spady. Závislost mezi obsahem rtuti a obsahem uhlíku v půdě potvrdila, že uhlík má schopnost vázat rtuť, Čím vyšší bylo množství uhlíku v půdě, tím vyšší bylo i množství rtuti.
This bachelor thesis deals with the issue of mercury in the environment. It focuses on determining the concentration of total mercury in edible mushrooms and in the soil in 12 localities in the Jeseníky Mountains. A single-purpose absorption spectrometer AMA 254 was used to determine the mercury content. The sites where sampling took place were divided into 6 sites with spruce stand and 6 sites with beech stand. No relationship was found between the type of stand and the amount of accumulated mercury in the mushrooms. On a representative sample of yellow-boletus mushrooms found in each locality, it was found that the higher the amount of mercury in the mushroom, the lower the amount of mercury in the soil. The fungi are therefore able to accumulate mercury from the environment. Thus, they can become a potential source of intoxication when ingested. The mobility of heavy metals in the soils depends on many soil properties (pH, carbon and sulfur content). Metals form more soluble compounds in lower pH environments. The soil pH was very low and the lower the soil pH, the higher mercury concentration in the soil. This fact could be supported by acid fallout. The relationship between the mercury content and the carbon content of the soil confirmed that carbon has the ability to bind mercury. The higher the amount of carbon in the soil, the higher the amount of mercury.
Description
Citation
TRÁVNÍČKOVÁ, G. Studium kontaminace zalesněných oblastí v ČR rtutí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie a technologie ochrany životního prostředí
Comittee
doc. MVDr. Helena Zlámalová Gargošová, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Jiří Kučerík, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Jaromíra Chýlková, CSc. (člen) doc. Ing. Jozef Krajčovič, Ph.D. (člen) Ing. Václav Mergl, CSc. (člen)
Date of acceptance
2020-08-24
Defence
V souhrnné prezentaci ukázala studentka nejdůležitější výsledky své bakalářské práce. Následovalo přečtení posůdků vedoucí práce a oponentky. Na otázky položené oponentkou studentka měla studentka připravené přehledné odpovědi. V následující diskuzi s ostatními členy komise prokázala výborný přehled a schopnost reagovat na položené otázky. Komise na závěr zhodnotila výsledek obhajoby závěrečné práce. Otázky z diskuze: doc. Kučerík: Mohla byste ještě vysvětlit výsledky prezentované na obr. 11 (koncentrace rtuti v hřibu na koncentraci rtuti v půdě)? Myslíte, že Vámi zvolená závislost je relevantní? Ing. Mergl: Nevyskytuje se ve vámi sledované opblasti nějaký minerál (např. cinabarit), který by zvyšoval přirozenou koncentraci rtuti? doc. Zlámalová: Máte nějaký odhad stáří plodnic analyzovaných hub?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO