Antimikrobiální materiály na bázi nanostruktur s enzymy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato bakalářská práce je zaměřena na přípravu a charakterizaci antimikrobiálních gelů a krytů s obsahem antimikrobiálních složek a enzymů. Teoretická část se zabývá stručnou charakteristikou antimikrobiálních látek, jejich strukturou a převážně enzymy s antimikrobiálním účinkem. Jsou zde uvedeny také metody, které se použily při jejich testování. Praktická část se zabývá testováním antimikrobiálních účinků extraktů ze skořice a hřebíčku, hřebíčkové silice, lysozymu a bromelainu proti Micrococcus luteus, Serratia marcescens a Candida glabrata. Z vybraného koření byly připraveny různé typy extraktů, konkrétně extrakty vodné a ethanolové v odlišném procentuálním zastoupení. Jednotlivé extrakty byly charakterizovány a dle celkového zastoupení fenolických látek byly vybrány nejlepší pro enkapsulaci do liposomových částic a gelů. Extrakty a enzymy byly také přidány do hydrogelu a nevlákenných krytů. Pro přípravu nevlákenných krytů byl použit roztok alginátu sodného a chitosanu. K testování antimikrobiálních účinků na dané mikroorganismy byla použita bujónová diluční metoda. Dále byla pomocí metody forcespinningu připravena nanovlákna na bázi PHB. Tato nanovlákna byla obohacena hřebíčkovou silicí a byla sledována jejich antioxidační aktivita.
This bachelor thesis is focused on the preparation and characterization of antimicrobial gels and coatings containing antimicrobial components and enzymes. The theoretical part deals with a brief description of antimicrobial substances, their structure and mainly enzymes with antimicrobial effect. The methods used in the testing are also listed here. The practical part deals with testing the antimicrobial effects of extracts from cinnamon and cloves, clove essential oil, lysozyme and bromelain against Micrococcus luteus, Serratia marcescens and Candida glabrata. Various types of extracts were prepared from the selected spices, namely aqueous and ethanol extracts in different percentages. The individual extracts were characterized and, according to the total proportion of phenolic substances, the best ones were selected for encapsulation in liposome particles and gels. Extracts and enzymes were also added to the hydrogel and non-fibrous covers. A solution of sodium alginate and chitosan was used to prepare non-fibrous covers. A broth dilution method was used to test the antimicrobial effects on the given microorganisms. Furthermore, nanofibers based on PHB were prepared using the forcespinning method. These nanofibers were enriched with clove essential oil and their antioxidant activity was monitored.
Description
Citation
JUROVÁ, B. Antimikrobiální materiály na bázi nanostruktur s enzymy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie pro medicínské aplikace
Comittee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Petr Dzik, Ph.D. (člen) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (člen)
Date of acceptance
2020-08-24
Defence
Obhajoba proběhla podle následujícího schématu: prezentace studentky-vyjádření vedoucí/ho-oponentský posudek-reakce na posudek-diskuse s komisí. Studentka přednesla výborný výtah výsledků své diplomové práce, řádně zodpověděla všechny dotazy oponentské i členů komise, pohotově reagovala na připomínky. V diskusi tak studentka prokázala výbornou schopnost orientace v teoretických i praktických základech problematiky diplomové práce. Komise zhodnotila její diplomovou práci celkově jako výbornou. Otázky vznesené během diskuse: Pekař: Na základě jaké úvahy jste volila enzymy použité pro enkapsulaci? Márová: Jak si vysvětlujete silný účinek prázdných liposomů? Co znamená „100% přídavek hřebíčkové silice“? Jaký byl její absolutní obsah?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO