Využití kapalinové chromatografie k analýze roztoků kofeinu vystavených působení plazmatu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato práce se zabývá problémem výskytu kofeinu ve vodách. Nárůst koncentrace kofeinu je způsobem jeho konzumací mezi lidskou populací, která je v dnešní době na denním pořádku. Zatím tento problém není tak akutní, neboť koncentrace kofeinu je stopová a pro člověka neškodná. S rostoucí populací roste i množství kofeinu, které lidé zkonzumují a které se následně do odpadní vody dostává. Tento fakt by mohl v budoucnu činit problém. Jako vhodnou a také účinnou metodou pro eliminaci látek škodlivých životnímu prostředí jsou pokročilé oxidační procesy (AOP). Literární rešerše se zbývá purinovými alkaloidy a detailnějším popisem kofeinu. Dále je zde popsáno plazma, které bylo zvoleno jako metoda pro degradaci kofeinu a také vhodné analytické metody pro stanovení kofeinu. Při aplikaci plazmatu na modelové roztoky kofeinu byly odebírány vzorky v pravidelných časových intervalech. Tyto vzorky byly vyhodnoceny pomocí UHPLC. Výsledky byly porovnány s vědeckou studií, která se touto problematikou již zabývala.
This thesis deals with the current problem of increasing concentration of caffeine in water that is connected with caffeine consumption among people. This problem is not that urgent becusase the concentration is not high and for human is not so harmful. The bigger populaton is, the more caffeine people consume and the amount of caffeine in wastewater rises. This fact could be considered as a future problem. An appropriate method effective for elimination of harmful substances are advanced oxidation processes (AOP). Theoretical part describes purine alkaloids with detail desctription of caffeine. Plasma was chosen as a method for caffeine degradation and there are some facts described. There is a chapter about appropriate analytical methods. The samples were picked after periodical time intervals. These samples were analyzed by UHPLC. The results were compared with study dealing with this theme.
Description
Citation
BRABCOVÁ, K. Využití kapalinové chromatografie k analýze roztoků kofeinu vystavených působení plazmatu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie pro medicínské aplikace
Comittee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Petr Dzik, Ph.D. (člen) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (člen)
Date of acceptance
2020-08-24
Defence
Obhajoba proběhla podle následujícího schématu: prezentace student-vyjádření vedoucí/ho-oponentský posudek-reakce na posudek-diskuse s komisí. Studentka přednesla velmi dobrý výtah výsledků své diplomové práce, zodpověděla dotazy oponentské i členů komise, reagovala na připomínky k diplomové práci. V diskusi tak studentka prokázala velmi dobrou schopnost orientace v teoretických i praktických základech problematiky diplomové práce. Komise, s uvážením hodnocení v posudku a vyjádření vedoucí/ho, zhodnotila její diplomovou práci celkově jako velmi dobrou. Otázky vznesené během diskuse: Veselý: Jaká byla motivace pro výběr použitých elektrolytů? Co znamená jednotka „KJ“? Pekař: Jak měříme vodivost roztoku a jak ji vyjadřujeme? Márová: Jaký byl nejlepší dozažený úbytek kofeinu? Obruča: Proč si myslíte, že bude spotřeba kofeinu stoupat?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO