Studium konjugátů metalothioneinu pomocí elektromigračních metod

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Bakalářská práce se zabývá studiem konjugátů metallothioneinu (MT) s fluorescenčními nanočásticemi pomocí elektromigračních metod. Pozornost je věnována především přípravě a charakterizaci kvantových teček (QDs) a jejich biokonjugátů s proteinem metallothioneinem, jehož separační podmínky (koncentrace a vhodné pH elektrolytu) byly pečlivě optimalizovány. Pro přípravu QDs bylo využitopůsobení UV záření pro jeden typ kvantových teček a termického působení vysoké teploty pro typ druhý. Konjugace QDs s proteinem byla provedena přes karbodiimidovýzero-lengthcrooss-linker (EDC/sulfo-NHS), který slouží k aktivaci karboxylových skupin a umožňuje biokonjugaci ligandu kovalentní vazbou. Výsledné biokonjugáty byly studovány pomocí kapilární elektroforézy s absorpční detekcí ( 214).
The bachelor thesis deals with the study of conjugates of metallothionein (MT) with fluorescent nanoparticles using electromigration methods. Particular attention is paid to the preparation and characterization of quantum dots (QDs) and their bioconjugates with the metallothionein protein, whose separation conditions (concentration and suitable electrolyte pH) have been carefully optimized. For the preparation of QDs, the action of UV radiation for one type of quantum dots and the thermal action of high temperature for the second type of species were used. Conjugation of QDs to the protein was performed via a carbodiimide-zero-length crosslinker (EDC / sulfo-NHS), which activates carboxyl groups and allows bioconjugation of the ligand by covalent bonding. The resulting bioconjugates were studied by capillary electrophoresis with absorption detection ( 214).
Description
Citation
JOHANÍKOVÁ, K. Studium konjugátů metalothioneinu pomocí elektromigračních metod [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie pro medicínské aplikace
Comittee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Petr Dzik, Ph.D. (člen) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (člen)
Date of acceptance
2020-08-24
Defence
Obhajoba proběhla podle následujícího schématu: prezentace studentky-vyjádření vedoucí/ho-oponentský posudek-reakce na posudek-diskuse s komisí. Studentka přednesla výborný výtah výsledků své diplomové práce, řádně zodpověděla všechny dotazy oponentské i členů komise, pohotově reagovala na připomínky. V diskusi tak studentka prokázala výbornou schopnost orientace v teoretických i praktických základech problematiky diplomové práce. Komise zhodnotila její diplomovou práci celkově jako výbornou. Otázky vznesené během diskuse: Veselý: Prosím upřesněte a vysvětlete terminologii použitou v obrázku 4. Márová: S jakými proteiny by bylo užitečné kombinovat připravené kvantové tečky? Jaký je metabolický osud kvantových teček v organismu? Není obsah kadmia problematický?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO