Vliv antibakteriálních nanomateriálů na vznik bakteriální rezistence

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Bakteriální rezistence vůči antibiotikům je již dlouhá léta diskutovaným problémem. Antibiotika jsou používána v zemědělské prvovýrobě, konkrétně v chovu prasat. Vysoká koncentrace zinku se však dostává do půdního prostředí ve formě vedlejších zemědělských produktů. Dávky zinku působí na střevní bakterie prasat, ale i na mikroorganismy v prostředí a mohou vést ke vzniku rezistence vůči kovům, ale právě i vůči antibiotikům. Předložená práce se zabývá vlivem ZnO a nově používaných nanočástic (ZnO NPs) na baterie S. aureus, methicilin-rezistentní S. aureus a E. coli. Získaná data této práce poukazují na vliv ZnO ve zvyšování minimální inhibiční koncentrace antibiotik a také na vznik rezistence u E. coli. Na základě biochemických testů byl také potvrzen efekt na změnu metabolických drah bakterií reagující s vybranými substráty. Opakovaná subkultivace bakterií s testovanými ZnO a ZnO NPs má zásadní dopad na citlivost bakterií k antibiotikům a mění i biochemické dráhy. Studie zabývající se problematikou dlouhodobého vlivu ošetřujících látek jsou zásadní pro vývoj moderních antibakteriálních složek.
Bacterial resistance to antibiotics is a long-discussed problem. The use of antibiotics in primary agricultural production, especially in pig breeding. High levels of zinc subsequently seeps into the soil in the form of secondary agricultural products. Doses of effect the intestinal bacteria of pigs, but also the microorganisms in the environment which can subsequently lead to the development of resistance to metals also antibiotics. This thesis deals with the effect of ZnO and newly used nanoparticles (ZnO NPs) on bacteria S. aureus, methicilin-rezistant S. aureus and E. coli. Acquired data point to the effect of ZnO on minimal inhibition concentration of antibiotics and the development of resistance in E. coli. Based on biochemical tests, the change of metabolic pathways reacting with selected substrates was confirmed. Repeated subcultur of bacteria with tested ZnO and ZnO NPs has on the susceptibility of bacteria to antibiotics and changes their biochemical pathways. Studies dealing with the issue of long-term effect on medicinal substances are essential for the development of modern antibacterial components.
Description
Citation
BÁBÍKOVÁ, D. Vliv antibakteriálních nanomateriálů na vznik bakteriální rezistence [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie pro medicínské aplikace
Comittee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Petr Dzik, Ph.D. (člen) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (člen)
Date of acceptance
2020-08-24
Defence
Obhajoba diplomové práce proběhla podle následujícího schématu: prezentace studenta-vyjádření vedoucí/ho-oponentský posudek-reakce na posudek-diskuse s komisí. Student přednesl velmi dobrý výtah výsledků své diplomové práce, zodpověděl dotazy oponentské i členů komise, reagoval na připomínky k práci. V diskusi tak student prokázal velmi dobrou schopnost orientace v teoretických i praktických základech problematiky diplomové práce. Komise, s uvážením hodnocení v posudku a vyjádření vedoucí/ho, zhodnotila jeho diplomovou práci celkově jako velmi dobrou. Otázky vznesené během diskuse: Dzik: Opravdu došlo k rozpuštění ZnO po přídavku DMSO do kultivační směsi? Pekař: Jaká voda byla použita pro přípravu kultivačních směsí? Co nám říká údaj o její vodivosti? Obruča: Jak si vysvětlujete mechanismus vzniku resistence v přítomnosti ZnO? Jak byly prováděny experimenty při studiu vzniku resistence?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO