Vliv stresu a nutričních podmínek na metabolismus karotenogenních kvasinek a mikrořas

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývala především vlivem biologického stresu (kokultivací) na růst a metabolismus vybraných karotenogenních kvasinek a mikrořas. Metabolity těchto mikroorganismů jsou chlorofyly a karotenoidy, což jsou přírodní pigmenty sloužící jako antioxidanty. Kokultivace teoreticky spočívá v tom, že se mikroorganismy vzájemně podporují v růstu a v produkci metabolitů, což by mělo za následek zvýšenou produkci již zmíněných chlorofylů a karotenoidů. Teoretická část práce je zaměřená na popis vybraných druhů kvasinek a mikrořas a dále podrobněji rozebírá témata stresových faktorů v závislosti na růstu a metbolismu mikroorganismů. Experimentální část se poté zabývá různými druhy kultivací a kokultivací a snaží se optimalizovat produkční média a najít nejlepší symbiotické kvasinky a mikrořasy. Také se zde řeší otázka různých poměrů mikroorganimsů v kokultivacích. Použité kvasinky byly Rhodotorula kratochvilovae, Rhodosporidium toruloides a Phaffia rhodozyma. Kultivovanými mikrořasami byly Desmodesmus acutus, Desmodesmus quadricauda, Coccomyxa sp., Chlorella sorokiniana, Chlamydomonas reinhardtii a Scenedesmus obliquus. Kultivovanou sinicí byl Synechoccocus nidulans. Nejúspěšnějsím kokultivačním experimentem ve všech směrech se ukázala být kokultivace R. kratochvilovae s řasou Desm. quadricauda. Tento experiment byl velmi úspěšný ve všech ohledech.
This bachelor thesis describes the infuence of biological stress (co-cultivations) on the growth and metabolism of selected carotenogenic yeasts and microalgae. The metabolites of these microorganisms are chlorophyll and carotenoids, which are natural pigments and antioxidants. In theory, co-cultivation is a cultivation where microorganisms mutually support each other in the growth and production of metabolites. This would cause the increased production of previously mentioned chlorophyll and carotenoids. The theoretical part of the work is focused on the description of selected species of yeasts and microalgae and further discusses in more detail, the topics of stress factors depending on the growth and metabolism of microorganisms. The experimental part then deals with different types of cultivation and cocultivation and tries to optimize the production media and find the best symbiotic yeasts and microalgae. Furthemore the issue of different ratios of microorganisms in co-cultivations is also addressed here. The cultivated yeasts strains were Rhodotorula kratochvilovae, Rhodosporidium toruloides and Phaffia rhodozyma. And microalgae strains were Desmodesmus acutus, Desmodesmus quadricauda, Coccomyxa sp., Chlorella sorokiniana, Chlamydomonas reinhardtii and Scenedesmus obliquus. Cultivated cyanobacterium was Synechoccocus nidulans. The most successful co-cultivation experiment was the one with R. kratochvilovae and yeast Desm. quadricauda. This experiment was very succesful in all aspects.
Description
Citation
SIKOROVÁ, P. Vliv stresu a nutričních podmínek na metabolismus karotenogenních kvasinek a mikrořas [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie pro medicínské aplikace
Comittee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Petr Dzik, Ph.D. (člen) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (člen)
Date of acceptance
2020-08-26
Defence
Obhajoba proběhla podle následujícího schématu: prezentace studentky-vyjádření vedoucí/ho-oponentský posudek-reakce na posudek-diskuse s komisí. Studentka přednesla výborný výtah výsledků své diplomové práce, řádně zodpověděla všechny dotazy oponentské i členů komise, pohotově reagovala na připomínky. V diskusi tak studentka prokázala výbornou schopnost orientace v teoretických i praktických základech problematiky diplomové práce. Komise zhodnotila její diplomovou práci celkově jako výbornou. Otázky vznesené během diskuse: Veselý: Jaký optimální poměr koncentrací buněk kvasinek a řas? Jaká je velikost buněk kvasinek a řas? Pekař: Nemohou se mikroorganismy použité pro kokultivaci požírat navzájem? Obruča: Co je to kokultivační poměr? Z čeho se počítá? Jaký zdroj uhlíku jste použili? Na základě jaké úvahy byly voleny páry pro kokultivace?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO