Stanovení antimikrobiální aktivity extraktů z bobulového ovoce

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Cílem této bakalářské práce bylo stanovení antimikrobiálního účinku modelového vzorku extraktu z aronie (Aronia melanocarpa) vůči vybraným druhům mikroorganismů (bakterie Bacillus cereus a Escherichia coli a kvasinka Candida glabrata). Pro srovnání byly vybrány a též analyzovány dva komerčně dostupné vzorky přírodních extraktů z maliny a kakaa. V teoretické části je uvedena charakteristika, složení a vlastnosti zmíněných rostlinných materiálů, také jejich složení a využití ve farmacii, lékařství a kosmetice, dále jsou zmíněny možné metody stanovení antimikrobiální aktivity. Výsledky práce ukazují, že analyzované komerčně dostupné vzorky maliny i kakaa nevykazují žádnou antimikrobiální aktivitu vůči vybraným mikroorganismům až na 100% extrakt maliny proti Candida glabrata. Pro ostatní druhy mikroorganismů se jednalo spíše o podporu růstu kolonií v okolí dávky extraktu. Ethanolový extrakt z plodů aronie vykazoval rostoucí antimikrobiální aktivitu s jeho zvyšující se koncentrací, nejsilnější potenciál byl pozorován u kvasinky Candida glabrata, značný také pro Bacillus cereus, druh Escherichia coli byl zcela rezistentní.
The goal of this bachelor´s thesis was the determination of effect of model sample of chokeberry extract (Aronia melanocarpa) on selected types of microorganisms (bacteria Bacillus cereus and Escherichia coli, yeast Candida glabrata). Two commercially available samples of natural extracts from raspberry and cocoa were selected and analysed for comparison. Theoretical part is focused on characteristic, composition and properties of mentioned plant materials, there are also listed their uses in pharmacy, medicine and cosmetics and possible methods of determination of antimicrobiological activity. Analysed commercially available samples of raspberries and cocoa don´t show any antimicrobial activity to selected microorganisms with the exception of 100% raspberry extract on Candida glabrata. There was growth promotion of colonies in the surroundings of the extract in other microorganisms. Ethanol extract of chokeberry fruits showed growing antimicrobial activity with increasing concentration of the extract. The strongest potential was observed in yeast Candida Glabrata and in bacteria Bacillus cereus. The bacteria Escherichia coli was completely resistant.
Description
Citation
PROCHÁZKOVÁ, L. Stanovení antimikrobiální aktivity extraktů z bobulového ovoce [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie pro medicínské aplikace
Comittee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Petr Dzik, Ph.D. (člen) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (člen)
Date of acceptance
2020-08-26
Defence
Obhajoba proběhla podle následujícího schématu: prezentace studentky-vyjádření vedoucí/ho-oponentský posudek-reakce na posudek-diskuse s komisí. Studentka přednesla výborný výtah výsledků své diplomové práce, řádně zodpověděla všechny dotazy oponentské i členů komise, pohotově reagovala na připomínky. V diskusi tak studentka prokázala výbornou schopnost orientace v teoretických i praktických základech problematiky diplomové práce. Komise zhodnotila její diplomovou práci celkově jako výbornou. Otázky vznesené během diskuse: Dzik: Co znamená „extrakt se 100% koncentrací“? Veselý: Proč nebyl použit e-test zmiňovaný v teoretické části? Pekař: Jak se postupuje při extrakci kakaa? Obruča: Jak si vysvětlujete, že u extraktu z kakaa vaše výsledky neodpovídají literatuře?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO