Stanovení vybraných léčiv (beta-blokátorů) v povrchových vodách

No Thumbnail Available
Date
Authors
Kříž, Jiří
ORCID
Advisor
Vávrová, Milada
Referee
Zlámalová Gargošová, Helena
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Předložená bakalářská práce se zabývá problematikou léčiv v životním prostředí. Stanovovaná skupina léčiv, -blokátory patří mezi celosvětově nejvíc rozšířená farmaka, jejichž koncentrace ve složkách životního prostředí neustále roste. Tato skupina léčiv je často používaná k léčbě kardiovaskulárních onemocnění, jakými jsou hypertenze, arytmie a angina pectoris. Sledování koncentrace -blokátorů ve vodních systémech je důležitá vzhledem k prokázané akutní a chronické toxicitě vůči vodním organizmům. Tato práce je především zaměřená na optimalizaci analytické metody pro stanovení cílových analytů této skupiny léčiv. Sledovanou matricí byla odpadní voda z velkokapacitní čistírny odpadních vod (ČOV) Brno-Modřice. Izolace analytů ze vzorků odpadní vody, byla provedena metodou extrakce na tuhou fázi (SPE). Pro finální analýzu bylo využito vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC) s UV-VIS detekcí pomocí diodového pole (DAD) a hmotnostního spektrometru (MS). Cílovými analyty byli atenolol, metoprolol a bisoprolol.
This bachelor's thesis discusses the issue of pharmaceuticals in the environment. -blockers are one of the most prescribed medications with the most frequent detection in the environment. These compounds are clinically important drugs used to cure cardiovascular disorders such as hypertension, arrythmia and angina pectoris. Due to their acute and chronic toxicity towards aquatic organisms it is important to monitor the concentrations levels. This study is focused on optimization of analytical method to determine these compounds. The matrix examined was a waste water from a waste water treatment plant (WWTP) Brno Modřice. A solid-phase extraction (SPE) was used for the isolation of analytes in a waste water samples. A method of high performance liquid chromatography (HPLC) with the UV-VIS detection using a diode array detector (DAD) and mass spectrometry (MS) was used. Target analytes were atenolol, metoprolol and bisoprolol.
Description
Citation
KŘÍŽ, J. Stanovení vybraných léčiv (beta-blokátorů) v povrchových vodách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie pro medicínské aplikace
Comittee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Petr Dzik, Ph.D. (člen) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (člen)
Date of acceptance
2020-08-27
Defence
Obhajoba diplomové práce proběhla podle následujícího schématu: prezentace studenta-vyjádření vedoucí/ho-oponentský posudek-reakce na posudek-diskuse s komisí. Student přednesl velmi dobrý výtah výsledků své diplomové práce, zodpověděl dotazy oponentské i členů komise, reagoval na připomínky k práci. V diskusi tak student prokázal velmi dobrou schopnost orientace v teoretických i praktických základech problematiky diplomové práce. Komise, s uvážením hodnocení v posudku a vyjádření vedoucí/ho, zhodnotila jeho diplomovou práci celkově jako velmi dobrou. Otázky vznesené během diskuse: Veselý: Jaká je zdržná doba na ČOV v Modřicích? Pekař: Některé stanovované látky se na výtoku nepodařilo stanovit? Jaký je jejich osud v ČOV? Márová Opravdu jsou studované beta-blokátory přítomné v každé vodě? Jaké jsou limity pro pitnou vodu? Kalibrace byla prováděna ve směsi nebo pro jednotlivé analyty?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO