Zabezpečení senzorů - ověření pravosti obrazu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce pojednává o zabezpečování obrazových senzorů. Cílem bylo nastudovat ověření pravosti dat, které takové senzory produkují. Na základě nastudovaných informací bylo navrženo řešení pro identifikaci digitálních kamer, a to pomocí šumových vlastností v obrazových senzorech, kterým jsou zatíženy. Byl zkoumán vliv různých algoritmů pro extrakci šumu z digitálního obrazu a bylo provedeno statistické vyhodnocení nad 15 obrazovými senzory, mající různé vlastnosti. Na základě vyhodnocených výsledků byly vyvozeny závěry.
Diploma thesis is about image sensor security. Goal of the thesis was study data integrity gained from the image sensors. Proposed method is about source camera identification from noise characteristics in image sensors. Research was about influence of denoising algorithms applied to digital images, which was acquired from 15 different image sensors. Finally the statistical evaluation had been done from computed results.
Description
Citation
JURÁČEK, I. Zabezpečení senzorů - ověření pravosti obrazu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačová grafika a multimédia
Comittee
doc. Dr. Ing. Jan Černocký (předseda) doc. Ing. Martin Čadík, Ph.D. (místopředseda) Ing. David Bařina, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Pavel Smrž, Ph.D. (člen) Ing. Igor Szőke, Ph.D. (člen) prof. Ing. Tomáš Vojnar, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-08-28
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných, např. ohledně testování vlivu paramterů různých obrazových senzorů na dosažené výsledky. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B - velmi dobře. Otázky u obhajoby: Máte nějakou tezi, proč filtrace šumu non-local means filterem dává zcela nepoužitelné výsledky? Nebylo by u barevného obrazu lepší zpracovávat samostatně jednotlivé kanály než převést obraz na šedotónový? Mělo by smysl počítat korelaci šumu ověřovaného a referenčního snímku pouze v některých oblastech obrazu? Jak by vyšetřovatelé ve Vašich příkladech použití odhadli vhodnou velikost prahu, aby dokázali rozhodnout s jistotou 99%?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO