Generace peroxidu vodíku mikrovlnnou plazmovou tryskou

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá generací peroxidu vodíku mikrovlnnou plazmovou tryskou v destilované a kohoutkové vodě. Cílem bylo charakterizovat množství vygenerovaného peroxidu vodíku v závislosti na různých experimentálních podmínkách a zjištění jeho stálosti. K určení, zda se peroxid vodíku ve vzorku vyskytuje, se používalo titanové činidlo. Metodou získání informace o koncentraci peroxidu vodíku byla spektrofotometrie. V závěru jsou formulovány zejména rozdíly koncentrace peroxidu vodíku podle změny experimentálních podmínek, jeho stálosti v plazmatem aktivované vodě a stálosti v komplexu s titanovým činidlem. Také jsou popsány rozdíly mezi generací v destilované a kohoutkové vodě.
This Bachelor thesis deals with the generation of hydrogen peroxide by the microwave plasma jet in distilled and tap water. The main goal was to characterize the amount of generated hydrogen peroxide depending on various experimental conditions and to determine its stability. A titanium reagent was used to determine if hydrogen peroxide was present in the sample. The method for determination of hydrogen peroxide concentration was spectrophotometry. In conclusion, differences in the concentration of hydrogen peroxide are formulated according to the change in experimental conditions, its stability in plasma activated water and stability in complex with the titanium reagent. Differences between the generation in distilled and tap water are also described.
Description
Citation
STAŠKOVANOVÁ, D. Generace peroxidu vodíku mikrovlnnou plazmovou tryskou [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Spotřební chemie
Comittee
prof. Ing. Martina Klučáková, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Filip Mravec, Ph.D. (člen) doc. Ing. Zdenka Kozáková, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Martin Vala, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-08-31
Defence
Obhajoba bakalářské práce proběhla podle následujícího schématu: prezentace studentky-vyjádření vedoucí/ho-oponentský posudek-reakce na posudek-diskuse s komisí. Studentka přednesla výborný výtah výsledků své práce, řádně zodpověděla všechny dotazy oponentské i členů komise, pohotově reagovala na připomínky. V diskusi tak studentka prokázala výbornou schopnost orientace v teoretických i praktických základech problematiky práce. Komise zhodnotila její práci celkově jako výbornou. Mravec – Jaký byl význam titanového činidla. Veselý – Jaká byla stabilita komplexu? Jaké je praktické využití použité metody?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO