Využití chromatografie na tenké vrstvě (TLC) k frakcionaci huminových látek

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Hlavním cílem této bakalářské práce bylo navrhnout a optimalizovat metodu frakcionace organické hmoty huminových látek (HL) pomocí tenkovrstevné chromatografie TLC. Standardy HL Pahokee Peat byly charakterizovány termochemickými a spektrometrickými technikami jako je termogravimetrie, elementární analýza, UV/Vis a infračervená spektrometrie s Fourierovou transformací. K fyzikálně-chemické charakterizaci organických frakcí bylo využito molekulové absorpční spektrometrie v ultrafialové a viditelné oblasti elektromagnetického záření a steady-state fluorescenční spektrometrie. Pomocí fluorescenční spektrometrie bylo zjištěno, že HL jsou složeny z fluoroforů huminového a ne-huminového (proteinového) charakteru. Organické frakce odpovídající huminovým fluoroforům byly charakterizovány vyšší aromaticitou, střední molekulovou hmotností a v neposlední řadě i vyšším obsahem kyslíkatých substituentů na aromatickém jádře. Naproti tomu organické frakce odpovídající proteinovým konstitučním jednotkám se vyznačovaly velmi nizkými hodnotami indexu humifikace, které vypovídají o mikrobiálním původu těchto organických látek během geneze HL Pahokee Peat.
The main aim of this Bachelor thesis was to suggest and optimize a method of fractionation of organic matter of humic substances using thin-layer chromatography (TLC). HS Pahokee Peat standards have been characterized by thermochemical and spectrometric techniques such as thermogravimetry, elemental analysis, UV-Vis and Fourier-transform infrared spectrometry. Molecular absorption spectrometry in the ultraviolet and visible range of electromagnetic radiation and steady-state fluorescence spectrometry were used for physicochemical characterization of organic fractions. Using fluorescence spectrometry, humic substances were found to be composed of fluorophores of humic and non-humic (protein) character. Organic fractions corresponding to the humic fluorphores were characterized by a higher aromaticity, average molecular weight and higher content of oxygen substituents on the aromatic nucleus. In contrast, the organic fractions corresponding to the protein constitutional units were distinguished by low values of the humification index. These tell us about microbial origin of these organic substances during the genesis of HS Pahokee Peat.
Description
Citation
HEGROVÁ, N. Využití chromatografie na tenké vrstvě (TLC) k frakcionaci huminových látek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Spotřební chemie
Comittee
prof. Ing. Martina Klučáková, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Filip Mravec, Ph.D. (člen) doc. Ing. Zdenka Kozáková, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Martin Vala, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-08-31
Defence
Obhajoba bakalářské práce proběhla podle následujícího schématu: prezentace studentky-vyjádření vedoucí/ho-oponentský posudek-reakce na posudek-diskuse s komisí. Studentka přednesla výborný výtah výsledků své práce, řádně zodpověděla všechny dotazy oponentské i členů komise, pohotově reagovala na připomínky. V diskusi tak studentka prokázala výbornou schopnost orientace v teoretických i praktických základech problematiky práce. Komise zhodnotila její práci celkově jako výbornou. Kozáková – Co je humic-like frakce? Mravec – Modrý posun, který jste pozorovala, je znakem čeho? Vala – Jaké jsou kvantové výtěžky huminových látek?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO