Charakterizace katanionických vesikulárních systémů s využitím HRUS

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá katanionickými vesikulárními systémy, které by mohly v budoucnosti sloužit jako nosiče léčiv nebo genů. Tyto systémy jsou připraveny kationaktivními tenzidy CTAB a DDAC, anionaktivním tenzidem SDS a cholesterolem, který slouží jako stabilizátor. V experimentální části byly tyto vesikuly charakterizovány pomocí ultrazvukové spektroskopie s vysokým rozlišením. Sledovalo se chování systémů s odlišným procentuálním obsahem cholesterolu. Dále byly studovány teplotní vlastnosti vesikul pomocí teplotních skenů mezi 10 °C až 65 °C. Pomocí densitometrie byla zkoumána hustota vzorků při teplotách 25 °C a při teplotě lidského těla 37 °C.
This bachelor thesis is about catanionic vesicular systems, which could serve as carriers of drugs or genes in the future. These systems are prepared from the cationic surfactants CTAB and DDAC, the anionic surfactant SDS and cholesterol, which serves as a stabilizer. In the experimental part, these vesicles were characterized by high-resolution ultrasonic spectroscopy. The behavior of systems with different percentages of cholesterol was monitored. As next, the temperature properties of the vesicles were studied using temperature scans between 10 °C and 65 °C. The density of the samples was examined by densitometry at temperatures of 25 °C and at a human body temperature of 37 °C.
Description
Citation
KOPŘIVOVÁ, H. Charakterizace katanionických vesikulárních systémů s využitím HRUS [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Spotřební chemie
Comittee
prof. Ing. Martina Klučáková, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Filip Mravec, Ph.D. (člen) doc. Ing. Zdenka Kozáková, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Martin Vala, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-08-31
Defence
Obhajoba bakalářské práce proběhla podle následujícího schématu: prezentace studentky-vyjádření vedoucí/ho-oponentský posudek-reakce na posudek-diskuse s komisí. Studentka přednesla výborný výtah výsledků své práce, řádně zodpověděla všechny dotazy oponentské i členů komise, pohotově reagovala na připomínky. V diskusi tak studentka prokázala výbornou schopnost orientace v teoretických i praktických základech problematiky práce. Komise zhodnotila její práci celkově jako výbornou. Kozáková – Proč je v nosičovém systému cholesterol? Mravec – Co způsobilo nárust stlačitelnosti systému? Vala – Proč se ultrazvuková rychlost mění s obsahem chlosterolu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO