Aplikace FTIR a NIR pro analýzu půd

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato diplomová práce se zaměřuje na využití metod infračervené spektrometrie pro analýzu půdních vzorků. Cílem této práce bylo srovnání a analýza půd pomocí metod ATR (Attenuated Total Reflectance) a DRIFTS (Diffuse Reflectance Infrared Fourier Transform Spectroscopy) a vyhodnocení vhodnosti těchto metod pro analýzu půd. Výsledky ukázaly, že metoda ATR není dostatečně efektivní a k analýze půd byla použita metoda DRIFT, která se ukázala pro analýzu půdních vzorků být vhodnější.
This diploma thesis focuses on the use of infrared spectrometry methods for the analysis of soil samples. The aim of this work was to compare and analyze the soil using the ATR (Attenuated Total Reflectance) and DRIFTS (Diffuse Reflectance Infrared Fourier Transform Spectroscopy) methods and to evaluate the effectiveness of these methods for soil analysis. The results showed that the ATR method is not sufficiently effective and the DRIFT method was used for soil analysis, which proved to be more suitable for the analysis of soil samples.
Description
Citation
MEŠKOVÁ, M. Aplikace FTIR a NIR pro analýzu půd [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie a technologie ochrany životního prostředí
Comittee
prof. Ing. Jiří Kučerík, Ph.D. (předseda) doc. MVDr. Helena Zlámalová Gargošová, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Jaromíra Chýlková, CSc. (člen) doc. Ing. Jozef Krajčovič, Ph.D. (člen) Ing. Václav Mergl, CSc. (člen)
Date of acceptance
2020-08-31
Defence
Studentka představila komisi nejvýznamnější výsledky svojí diplomové práce. Následovalo přečtení posudků vedoucí diplomové práce a oponenta a byla otevřena široká diskuze. Studentka odpovídala na připomínky a dotazy jen velmi povrchně, místy se sama ztrácela ve svých výsledcích a nedokázala je řádně vysvětlit. V tématu prokázala jen malou orientaci. Po delší diskuzi komise zhodnotila obhajobu diplomové práce. Otázky a připomínky z diskuze: doc. Kučerík: Proč a jak byla provedena korelace výsledků? Když srovnáte závislosti poměru celkového uhlíku a dusíku, jsou si půdy podobné? K jakým výsledkům jste chtěla dospět? Co bylo Vaším cílem? Můžete lépe popsat závislost na snímku 8? Chybí Vám popis os. Byly brány do závislosti intenzity nebo plochy píků? Který vlnočet byl pro Vás analyticky nejvýznamnejší? Proč jste použila shlukovou analýzu? prof. Chýlková: Jak jste získávala spektra a jak jste je vyhodnotila? Z jakých informací jste určovala celkový organický a celkový uhlík? Které jiné metody se běžně používají pro tato stanovení? doc. Krajčovič: Tato Vaše metoda je nová nebo je běžně používaná? Co jste se snažila prokázat ve své práci?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO