Stanovení obsahu organických sloučenin v pevném uhlíkatém zbytku

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Biouhel vzniká pyrolýzou organické biomasy. Jeho přídavkem do půdy lze vylepšit její vlastnosti. U biouhlů vyrobených z čistírenského kalu bývá velmi rozmanité složení. Je to způsobeno velkou rozdílností vstupních materiálů. Organické znečišťující sloučeniny se na jeho povrch mohou sorbovat při procesu ochlazování během procesu pyrolýzy. Po uvolnění do životního prostředí tyto látky mohou způsobovat např. inhibici růstu rostlin, dostávat se do potravních řetězců a negativně působit na živé organismy. Nejčastěji bývají organické polutanty po extrakci organickým rozpouštědlem stanoveny pomocí GC/MS.
Biochar is created during the pyrolysis of organic biomass. Once added into the soil, it can improve its features. Biochars made from sewage sludge have various compositions. It is because of the vast difference between entrance materials. Organic pollutants can be absorbed into its surface during the cooling proces sof pyrolysis. If released into the enviroment, these compounds can cause inhibition of plant growth, get into food chains and adversely affect living organisms. Organic pollutans are determined most often by GC/MS after organic solvent extraction.
Description
Citation
NOVOTNÁ, M. Stanovení obsahu organických sloučenin v pevném uhlíkatém zbytku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie a technologie ochrany životního prostředí
Comittee
prof. Ing. Jiří Kučerík, Ph.D. (předseda) doc. MVDr. Helena Zlámalová Gargošová, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Jaromíra Chýlková, CSc. (člen) doc. Ing. Jozef Krajčovič, Ph.D. (člen) Ing. Václav Mergl, CSc. (člen)
Date of acceptance
2020-08-31
Defence
Studentka v prezentaci představila komisi podstatné výsledky své diplomové práce. Poté byly přečteny posudky vedoucí diplomové práce a oponentky. Oponetka měla na studentku několik dotazů. Studentka je byla schopná zodpovědět. Následně se do diskuze zapojili ostatní členové komise a položili další dotazy. Studentka prokázala výbornou orientaci v tématu, byla schopná reagovat na všechny položené otázky. Otázky a poznámky z diskuze: doc. Zlámalová: Provedené analýzy byly na základě postupů z pohledu certifikace biouhlí? prof. Chýlková: Proč bylo nejlepší extrakční činidlo toluen? doc. Krajčovič: Jaké koncentrace Vámi analyzovaných sloučenin jsou v biouhlí? Co je aktivace silikagelu? Co znamená klepání kolon za mokra? doc. Kučerík: Proč se biouhlí říká bio?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO