Využití biouhlí jako sorpčního materiálu pro odstranění syntetických vonných látek z vod

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Syntetické vonné látky (musk sloučeniny) jsou uměle vyrobenými organickými sloučeninami. Použití nachází jako vonné složky přípravků osobní péče. Látky z této skupiny mají schopnost odolávat čistícímu procesu v čistírnách odpadních vod. Fyzikálně-chemické vlastnosti musk sloučenin způsobují jejich akumulaci v živých i neživých složkách ekosystému, kde se chovají jako perzistentní polutanty. Adsorpční proces je považován za jeden z nejvíce používaných separačních a čistících procesů. Adsorpční procesy roztoku šestnácti syntetických vonných látek probíhaly s biouhlím a aktivním uhlím. Mikroextrakce na tuhou fází (SPME) byla použita jako metoda pro extrakci analytů. Plynová chromatografie ve spojení s hmotnostní detekcí (GC-MS) byla aplikována pro finální analýzu, jako detektor byl použit průletový analyzátor (TOF). Data byla proložena adsorpčními izotermami.
Synthetic fragrances (musk) are artificially produced organic compounds. It is used as fragrance ingredient in personal care products. Substances from this group have the ability to withstand the cleaning process in wastewater treatment plants. The physico-chemical properties of musk compounds cause their accumulation in the living and non-living components of the ecosystem, where they behave as persistent pollutants. The adsorption process is considered to be one of the most widely used separation and purification processes. The adsorption processes of a solution of sixteen synthetic fragrances took place with biochar and activated carbon. Solid phase microextraction (SPME) was used as a method for extracting analytes. Gas chromatography coupled with mass spectrometry (GC-MS) was applied for final analysis, time of flight analyzer was used as detector. The data were fitted with adsorption isotherms.
Description
Citation
KAŠPAROVÁ, J. Využití biouhlí jako sorpčního materiálu pro odstranění syntetických vonných látek z vod [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie a technologie ochrany životního prostředí
Comittee
prof. Ing. Jiří Kučerík, Ph.D. (předseda) doc. MVDr. Helena Zlámalová Gargošová, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Jaromíra Chýlková, CSc. (člen) doc. Ing. Jozef Krajčovič, Ph.D. (člen) Ing. Václav Mergl, CSc. (člen)
Date of acceptance
2020-08-31
Defence
Studentka před komisí prezentovala podstatné výsledky svoji diplomové práce. Po této prezentaci byly přečteny posudky vedoucí a oponentky. Na otázky oponentky studentka reagovala a oponentka byla s její odpovědí spokojená. Následně se do diskuze zapojili ostatní členové komise. Studentka v ní prokázala výborný přehled v daném tématu. Komise zhodnotila celkový výsledek obhajoby závěrečné práce. Otázky z diskuze: doc. Kučerík: Odkud by se vzaly těžké kovy v biouhlí z biomasy? Jak si vysvětlujete hodnotu parametru beta? Co považujete za mikropóry? Jak jsou velké? doc. Krajčovič: Proč jste se zabývala musk sloučeninami? Jaký je jejich výskyt v životním prostředí a jaká je jejich toxicita? prof. Chýlková: Jaký byl postup přípravy vzorku biouhlí před vlastními sorpčními experimenty? Byl vzorek při sorpci nějak promícháván? Ing. Mergl: Kde byste umístila sorpční kolonu v procesu čištění odpadní vody? Lze uhlí reaktivovat?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO