Studium sorpčních vlastností biouhlí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Táto diplomová práca sa zaoberá štúdiom sorpčných vlastností biouhlia vyprodukovaného z drevnej biomasy upraveného koncentrovanou kyselinou chlorovodíkovou a aktívneho uhlia vzhľadom na triazínový pesticíd propazín. Aj keď sú pesticídy používané vo vysokej miere tak v poľnohospodárstve, ako aj v súkromnom sektore na celom svete, predstavujú značné riziko pre ekosystémy a ľudské zdravie. Propazín patrí do skupiny chlorovaných triazínových herbicídov, ktoré predstavujú riziko najmä ako endokrinné disruptory. Sorpcia organických polutantov pomocou pyrogénnych uhlíkatých materiálov sľubuje efektívne a ekonomicky dostupné riešenie, ktorému sa v poslednej dobe dostáva čoraz väčšej pozornosti vedeckej komunity. V tejto práci sme použili izotermy na popis rovnováh pri sorpcií propazínu na dané sorbenty počas viálkových experimentov. Analýza obsahu propazínu v roztokoch modelovej vody po ustálení rovnováhy bola realizovaná použitím vysokoúčinnej kvapalinovej chromatografie s hmotnostnou detekciou.
This diploma thesis deals with sorption properties of biochar produced from wood biomass treated with concentrated hydrochloric acid and activated carbon with respect to the triazine pesticide propazine. Although pesticides are widely used in both agriculture and the private sector worldwide, they pose a significant risk to ecosystems and human health. Propazine belongs to the group of chlorinated triazine herbicides, which pose a risk mainly as endocrine disruptors. The sorption of organic pollutants using pyrogenic carbonaceous materials promises an efficient and economically affordable solution, which has recently received increasing attention from the scientific community. In this work, we used isotherms to describe the equilibria of propazine sorption to given sorbents during vial experiments. Analysis of the propazine content in the model water solutions after reaching equilibrium was performed using high-performance liquid chromatography with mass detection.
Description
Citation
KOCINGER, O. Studium sorpčních vlastností biouhlí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Chemie a technologie ochrany životního prostředí
Comittee
prof. Ing. Jiří Kučerík, Ph.D. (předseda) doc. MVDr. Helena Zlámalová Gargošová, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Jaromíra Chýlková, CSc. (člen) doc. Ing. Jozef Krajčovič, Ph.D. (člen) Ing. Václav Mergl, CSc. (člen)
Date of acceptance
2020-08-31
Defence
Student členům komise představil podstatné výsledky svojí diplomové práce. Poté vedoucí práce a oponentka přečetly svoje posudky. Student byl připraven na otázky oponentky a odpověděl na ně. Následovala další širší diskuze. Student dokázal na všechny dotazy reagovat, byl orientovaný v tématu, ale celkově jeho vystoupení nebylo úplně přesvědčivé. Z tohoto vyplynulo celkové hodnocení obhajoby. Otázky z diskuze: doc. Krajčovič: Kčemu dojde při aktivaci biouhlí kyselinou fosforečnou a k čemu při aktivaci kyselinou chlorovodíkovou? Jaká byla koncentrace HCl? Co se potom děje s použitým biouhlím? doc. Zlámalová: Jaké jsou koncentrace propazinu ve vodách v České republice? Ing. Mergl: Kde se v průmyslu používá aktivace pomocí kyselinou fosforečnou? Neobáváte se úniku fosforu zpět do upravované vody? prof. Chýlková: Účastnil jste se výroby biouhlí? Jaká byla charakteristika používaného aktivního uhlí? doc. Kučerík: Jak se postupuje při vyhodnocení s využitím nelineární regrese?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO