Piece of cake

Abstract
Pro tuto sérii obrazů jsem si vybral výjevy z počítačové hry Duke Nukem 3D. Snažím se napodobit grafiku počítačových her raných 90. let. Nejde mi o důsledné přemalování pixelů, důsledné překopírování screenshotů, ale o zachycení atmosféry hry pomocí malířských gest a zkratek - převedení pixelové grafiky do média malby. Divák vidí obrazy očima hlavního hrdiny, dostává se tak do jeho role. V mé práci mi jde hlavně o estetický požitek a hru mezi obrazem a grafikou. Dále pak o vyvolání sentimentu, který se dotýká užší skupiny lidí.
For this series of paintings, I chose scenes from the computer game Duke Nukem 3D. I try to imitate the graphics of computer games of the early 90's. I'm not talking about thorough repainting of pixels, consistent copying of screenshots, but about capturing the atmosphere of the game using painting gestures and abbreviations - converting pixel graphics into the medium of painting. The viewer sees the images through the eyes of the protagonist, thus getting into his role. In my work, I am mainly interested in aesthetic enjoyment and the game between painting and graphics. Then about evoking sentiment that affects a narrower group of people.
Description
Citation
GRAČKA, M. Piece of cake [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výtvarná tvorba
Comittee
doc. MgA. Luděk Rathouský (předseda) MgA. Vasil Artamonov (člen) prof. akad. soch. Michal Gabriel (člen) prof. MgA. Petr Kvíčala (člen) MgA. Ondřej Homola (člen) doc. Mgr. Tomáš Medek (člen) MgA. Břetislav Malý (člen)
Date of acceptance
Defence
Na úvod obhajoby student představil svou bakalářské práce – formální i obsahové aspekty souboru maleb. Následuje čtení posudků vedoucího a oponenta (v zastoupení). V následné diskuzi byl tematizován mj. studentův autorský progres v průběhu studia. Na širokou škálu dotazů od členů komise student reaguje věcně, vysvětluje svá východiska a zvolená řešení.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO