Vnútorný portrét

Abstract
V svojej Bakalárskej práci sa snažím dosiahnuť určitú podobu predstavy o figúre. Vznik tejto predstavy som začal pociťovať na začiatku študijných rokov, kedy som bol neustále konfrontovaný so skutočnou figúrou. Okrem snahy nájsť konkrétnu podobu vlastnej predstavy o figúre je prítomná aj snaha vymodelovať detailnosť odpozorovanú z prírody. K jej dosiahnutiu cítim nevyhnutnosť poznať vnútornú stavbu figúry, ktorú spoznávam prostredníctvom anatomickej štúdie Gottfrieda Bammesa. Jeho anatomické znalosti figúry využijem na vymodelovanie podkladu, akejsi podoby figúry, do určitej miery totožnej s jeho štúdiami. Podklad vnímam ako akýsi rámec, usmerňujúci moju tvorbu. Pod vplyvom tohto rámca uplatňujem svoju predstavu o figúre tak, aby týmto tvorivým procesom vznikla prirodzená detailnosť.
In my bachelor's thesis I try to materialize a certain form of idea of a human figure. I started to be aware of this idea at the beginning of my study years when I was permanently confronted with a real human figure. In addition to trying to find a specific form of one's own idea, I have been also trying to model the detail observed from nature. To achieve this, I feel the need to know the internal structure of a figure, which I do through the anatomical studies of Gottfried Bammes. I use his anatomical knowledge to model the basic shape into a form of a figure, to some extent identical to his studies. I perceive this foundation as a kind of framework guiding my work. Under the influence of this, I apply my own idea of a human figure so that I achieve a natural detail through the process of creation.
Description
Citation
KRALOVIČ, Ľ. Vnútorný portrét [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výtvarná tvorba
Comittee
doc. MgA. Luděk Rathouský (předseda) MgA. Vasil Artamonov (člen) prof. akad. soch. Michal Gabriel (člen) prof. MgA. Petr Kvíčala (člen) MgA. Ondřej Homola (člen) doc. Mgr. Tomáš Medek (člen) MgA. Břetislav Malý (člen)
Date of acceptance
Defence
Student zahájil obhajobu představením idejí a východisek tvůrčího procesu a představením bakalářské práce. Následovalo čtení posudků vedoucího a oponenta (v zastoupení). V rozpravě student dále upřesnil svá východiska a zodpověděl dotazy z posudků. Do následné diskuze se zapojila většina komise, student mj vysvětloval svou fascinaci zachycením chůze či volbu instalačního řešení.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO