Studium mobility vybraných léčiv v přírodních systémech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Táto diplomová práca sa zaoberala interakciou vybraných liečiv s pôdou a štúdiom ich mobility. Prvá časť je venovaná charakteristike najrozšírenejších liečiv vyskytujúcich sa v životnom prostredí, ktorými sú antibakteriálne chemoterapeutiká a analgetiká. Následne je popísaný výskyt liečiv v životnom prostredí, ich zdroje aj efekty na ekosystém. Ďalej sú v práci priblížené jednotlivé zložky pôdy a pôdnej organickej hmoty. Na záver teoretickej časti rozoberá analytickú metódu, ktorá bola využitá v experimente na spracovanie výsledkov a následne aj súčasný stav riešenej problematiky. V praktickej časti tejto práce boli uskutočnené a vyhodnotené experimenty, ktoré slúžili na lepšie pochopenie adsorpcie a interakcie vybraných zástupcov liečiv s pôdou a humínovými látkami, ako hlavnou reaktívnou časťou pôdy.
This diploma thesis focuses on interactions of chosen pharmaceuticals with soil and study their mobility. First part is devoted to the characteristics of the most common pharmaceuticals that appear in the environment, specifically antibacterial chemoterapeutics and analgetics. Subsequently, the occurrence of the pharmaceuticals in environment, their sources and effects are described. Further, the work focuses on soil components and soil organic matter. In conclusion of the theoretical part is the description of used analytical method for processing of the results and also the current state of the problematics. In the practical part of the thesis the experiments were made and analyzed and further served for better understanding of adsorption and interactions of chosen pharmaceuticals with soil and humin acids as the main reactive part of the soil.
Description
Citation
BEDNÁROVÁ, P. Studium mobility vybraných léčiv v přírodních systémech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Spotřební chemie
Comittee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Michal Čeppan, Ph.D. (člen) doc. Ing. Zdenka Kozáková, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Aleš Mráček, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-09-01
Defence
Obhajoba proběhla podle následujícího schématu: prezentace studentky-vyjádření vedoucí/ho-oponentský posudek-reakce na posudek-diskuse s komisí. Studentka přednesla obsah své diplomové práce. Prezentaci výsledků diplomové práce komise hodnotí jako uspokojivou, odpovědi na dotazy oponentské byly adekvátní, avšak reakce na dotazy a připomínky členů komise byly poměrně povrchní a obecné. V diskusi tak studentka prokázala pouze uspokojivou schopnost orientace v teoretických i praktických základech problematiky diplomové práce. Komise, s uvážením hodnocení v posudku a vyjádření vedoucí/ho, zhodnotila její diplomovou práci celkově jako uspokojivou. Čeppan: Jak se dělala korekce spekter? Jak se získaly grafické výsledky pro UV-VIS? Mráček: Kam zmizela ve spektrech UV-VIS křivka pro koncentraci 1 mg/l? Kozáková: Byly výsledky adsorpce léčiv porovnávány i relativně?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO