Příprava a testování velkoplošných vrstev oxidu titaničitého

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Cílem této bakalářské práce bylo testování mechanických a fotokatalytických vlastností různých složení tiskové suspenze oxidu titaničitého s organokřemičitým pojivem nanesené na PET fólii. Pro vyhodnocení mechanické odolnosti byla využita mřížková zkouška. Fotokatalytická aktivita byla testována pomocí rozkladu Acid Orange 7, a to na UV-VIS spektrometru. Na základě získaných výsledků byly stanoveny formální rychlostní konstanty a parametry odolnosti filmu proti otěru. Výsledky prokazují, že čím je méně organosilikátového pojiva ve směsi s oxidem titaničitým, tím je nanesený film méně mechanicky odolný proti povrchovému poškození, je ale více fotokatalyticky aktivní, což je dáno pravděpodobně tím, že jsou více obnažena reakční centra, která jsou v případě vyššího podílu organosilikátového pojiva zakryta. V práci jsou také diskutované možnosti zvýšení fotokatalytické účinnosti směsí oxidu titaničitého a organosilikátového pojiva.
The aim of this bachelor theses was testing of mechanical and photocatalytical properties on printing suspension with different composition of the titanium dioxide with organosilicate binder printed on the PET foil. The cross-cut test was used to evaluate mechanical properties of the printed film surface. The photocatalytic activity was tested by decomposition of the acid orange 7 as a model pollutant using the UV-VIS spectrophotometry. Based on the results from experiments, the formal rate constants and the parameters of the mechanical stability of surfaces were obtained. The results shoved, that there is a clear correlation between the rate of organosilicate and titanium dioxide – the more is titanium dioxide, the higher is photocatalytic activity, but lower mechanical stability of the printed surface, what is probably caused by covering of titanium reaction centers by organosilicate. Possibilities of enhancing photocatalytic efficiency of the titanium dioxide and organosilicate composition are also discussed in this thesis.
Description
Citation
MARŠÁLEK, B. Příprava a testování velkoplošných vrstev oxidu titaničitého [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
doc. Ing. František Šoukal, Ph.D. (předseda) prof. RNDr. Josef Jančář, CSc. (člen) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) prof. Ing. Petr Ptáček, Ph.D. (člen) prof. Ing. Tomáš Svěrák, CSc. (člen) doc. Ing. Lucy Vojtová, Ph.D. (člen) Ing. Karel Lang, CSc. (člen)
Date of acceptance
2020-09-02
Defence
Student v rámci prezentace představil nejdříve cíle své práce Příprava a testování velkoplošných vrstev oxidu titaničitého, následně představil přípravu vzorků, provedená měření a závěry své práce. Následně student zodpovězel na otázky oponenta: 1) Může student ukázat, jak byla počítána konverze pro jednotlivé tenké vrstvy? 2) Není zcela jasné, co znamená "reakce 1-4". Jedná se o opakované pokusy? 3) Jak si vysvětlujete, že v případě tenké vrstvy 1:1 je kinetická konstanta resp. konverze stejná u "reakce 3 a 4" ale u vrstvy 1:0,9 platí totéž pro "reakci 2 a 3? Na tyto otázky student odpověděl a následně se rozpoutala debata týkající se reakční rychlosti sledovaných reakcí a praktickému použití dosažených výsledků. Na otázky student odpovídal dobře.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO