Vliv huminových kyselin na korozi oceli

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Bakalářská práce se zabývá vlivem huminových kyselin na korozi oceli ČSN 12020. Za tímto účelem byly provedeny potenciodynamické testy a elektrochemická impedanční spektrometrie (EIS) ve výluzích huminových kyselin, které pocházely z jihomoravského lignitu. Výsledky naznačují, že zpočátku je koroze huminovými kyselinami podporována, ale po delší době (asi 98 hod) se uplatňuje inhibiční efekt díky adsorpci huminových kyselin na korozní produkty. Adsorpční účinnost huminových kyselin na povrchu korozních produktů byla okolo 30 %. Výsledky taktéž naznačují, že přítomnost huminových kyselin může mít vliv na charakter složení korozních produktů oceli.
Bachelor thesis deals with influence of humic acids on corrosion of ČSN 12020 steel. For this purpose, potentiodynamic tests and electrochemical impedance spectroscopy (EIS) in leaches of humic acids, isolated from South Moravian lignite were executed. Results suggest that corrosion is initially promoted by humic acids, but after a longer time (about 98 hours) an inhibitory effect is exerted due to the adsorption of humic acids on the corrosion products. Adsorption efficiency of humic acids on surface of corrosion products was about 30 %. Results also suggest that the presence of humic acids may influence the composition of corrosion products of the steel.
Description
Citation
HORÁK, T. Vliv huminových kyselin na korozi oceli [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
doc. Ing. František Šoukal, Ph.D. (předseda) prof. RNDr. Josef Jančář, CSc. (člen) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) prof. Ing. Petr Ptáček, Ph.D. (člen) prof. Ing. Tomáš Svěrák, CSc. (člen) doc. Ing. Lucy Vojtová, Ph.D. (člen) Ing. Karel Lang, CSc. (člen)
Date of acceptance
2020-09-02
Defence
Student v rámci obhajoby práce na téma Vliv huminových kyselin na korozi oceli nejdříve představil problémy týkající se koroze, představil použité materiály, použité postupy práce a způsoby měření. Následně student zodpověděl veškeré otázky oponenta: 1) Na str. 27 v kap. 7.2 je uvedeno, že vzorek byl před měřením vždy broušen, aby se docílilo předem definované drsnosti a došlo k odstranění nečistot. Jaká byla hodnota drsnosti povrchu oceli (Střední aritmetická odchylka profilu Ra)? Jakými dalšími vhodnými způsoby lze odstranit fyzikálně a chemicky vázané nečistoty z povrchu oceli? 2) "V kap. 8.7.3 je uvedeno, že SEM/EDS analýza není vhodná metoda pro stanovení uhlíku. Proč je tedy obsah C uváděn v tab. 6-19, a to na dvě desetinná místa? Dále je zde uvedeno, že se na povrchu vzorku vystaveného 0,02 M NaCl nacházely navázané uhlíkaté sloučeniny. O jaké sloučeniny se jedná a čím si vysvětlujete jejich přítomnost? 3) Na obr. 7 (resp. v Tab. 2) uvádíte nesprávně jednotky korozní proudové hustoty i. Jaké jsou správné jednotky této veličiny? Navíc, u Obr. 7 je chybně zapsán popis osy y, jelikož se nejedná (jak uvádíte) o závislost log icorr = f(Ecorr). Jak má správně vypadat tato závislost, aby křivky měli konvenční, a Vámi zakreslený, průběh? Jaký byl tvar polarizační křivky, kdyby se jednalo o závislost log icorr = f(Ecorr)? Na všechny otázky student odpověděl výborně a prokázal výbornou orientaci v oboru. Následně se rozproudila diskuse a byly položeny následující otázky: 1) Jaká byla použita voda pro přípravu vzorků a jak byly vzorky chráněny proti kontaminaci? 2) Jak by jste jinak vyjádřil vztah na straně 28 a jaké Vám vyjdou jednotky? Na dané otázky student výborně odpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO