Vliv polymeru na vlastnosti auxetických struktur připravených 3D tiskem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá metamateriálovými strukturami jako jsou optické, akustické a mechanické metamateriály, které mají svoje specifické vlastnosti. Dále se zabývá mechanickými vlastnostmi auxetických materiálů, podskupinou metamateriály, které mají speciální strukturu se záporným poissonovým poměrem. S mechanickým zatížením mění svoji hustotu či geometrii a při tahu se ihned netrhají ale spíše mění svoji vnitřní strukturu v závislosti na vnitřním uspořádání buněk daného auxetického materiálu. Většina těchto materiálů je vyráběna s pomocí 3D tiskáren, a tedy z polymerů, které sami o sobě jsou docela pružné a mají jistou mechanickou pevnost.
This thesis deals with special structures such as optical, acoustic and mechanic metamaterials, which has their own specific properties. Auxetic materials as subgroup of mechanical metamaterials has its own special arrangement of sub-cells, that is bound to negative Poisson’s ratio. With mechanical load auxetic materials change its own density, geometry of structure and in thrust only change its internal structure instead of breaking. Most of these materials are made using additive technologies such as 3D print which allows better quality of produced structure and are made of special polymers which provide expected properties.
Description
Citation
ZBÍRAL, R. Vliv polymeru na vlastnosti auxetických struktur připravených 3D tiskem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
doc. Ing. František Šoukal, Ph.D. (předseda) prof. RNDr. Josef Jančář, CSc. (člen) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) prof. Ing. Petr Ptáček, Ph.D. (člen) prof. Ing. Tomáš Svěrák, CSc. (člen) doc. Ing. Lucy Vojtová, Ph.D. (člen) Ing. Karel Lang, CSc. (člen)
Date of acceptance
2020-09-02
Defence
Student v rámci obhajoby své práce na téma Vliv polymeru na vlastnosti auxetických struktur připravených 3D tiskem představil nejdříve základní myšlenky 3D tisku. Následně představil používané technologie pro tento tisk, vlastnosti používaných materiálů a cíle své práce. Po prezentaci student odpověděl na otázky oponenta: 1) Existují přírodní auxetické materiály? 2) Jaký postup byste použil pro 3D tisk a experimentální zjištění hodnoty Poissonova poměru auxetické struktury (vyjmenujte jednotlivé kroky)? Následně byly přečteny posudky na obhajovanou práci, jelikož práce zcela nesplňuje podmínky pro obhajobu. 1) Jaké byly objektivní potíže pro nevypracování praktické části práce. Následně proběhla diskuse ohledně možností vypracování rešerše a možností měření v průběhu COVID-19 pandemie. Komise se ztotožnila z hodnocením bakalářské práce jak vedoucím tak zejména oponentkou. Student zásadním způsobem nesplnil zadání práce, a to zejména tím, že nevypracoval praktickou část práce, neprovedl žádné požadované experimenty vedoucí k dosažení cílů práce. Vzhledem k omezením souvisejícím s pandemií Covid-19 byla vedoucím nabídnuta studentovi možnost dokončit práci pouze jako teoretickou. Nicméně tohoto se student zhostil velmi nedůsledně a nedbal pokynů vedoucího. Teoretická část je opřena o nevhodně zvolenou literaturu a co je nejzávažnější, zdroje nejsou v textu vůbec citovány, což může být hodnoceno jako plagiátorství. Komise doporučila studentovi změnu vedoucího a tématu bakalářské práce.
Result of defence
práce nebyla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO