Řízení rozpustnosti biodegradovatelných obalů na bázi škrobu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá přípravou a testováním biodegradovatelných fólií na bázi škrobu. Cílem práce je laboratorní příprava fólií na bázi různých druhů škrobu, glycerolu, polyvinylalkoholu a s přídavkem plastifikátoru – kyseliny citronové. Byly použity čtyři různé druhy škrobu a dva druhy polyvinylalkoholu. V první sérii vzorků byl měněn poměr přidaného glycerolu k obsahu škrobu. Vzorky ve druhé sérii byly připraveny ve stejných poměrech, avšak s rozdílným PVA. Do poslední série vzorků byl navíc přidán roztok kyseliny citronové. Druhým cílem práce, po vylisování fólií, bylo stanovení jejich rozpustnosti a stability ve vodném prostředí v závislosti na poměru mezi přidaným glycerolem k obsahu škrobu, na druhu použitého polyvinylalkoholu, a na přídavku kyseliny citronové do směsi. Bylo zjištěno, že kyselina citronová má zřejmě vliv na chemickou strukturu fólií a tím ovlivňuje jejich rozpustnost ve vodném prostředí a rovněž mechanické vlastnosti. Ke studiu struktury fólií a objasnění jejího vlivu na rozpustnost byla použita infračervená spektrometrie s Fourierovou transformací (FTIR).
This bachelor thesis deals with the preparation and testing of biodegradable films based on starch. The aim of the thesis is laboratory preparation of foils based on various types of starch, glycerol, polyvinylalcohol and with the addition of plasticizer – citric acid. Four different types of starch and two types of polyvinyl alcohol were used. In the first series of samples, the ratio of added glycerol to starch content was varied. Samples in the second series were prepared in the same ratios, but with different PVA. A citric acid solution was added into the last series of samples. The second aim of the thesis, after pressing the films, was to determine their solubility and stability in aqueous media depending on the ratio between added glycerol to starch content, the type of polyvinylalcohol used, and the addition of citric acid to the mixture. It has been found that citric acid appears to affect the chemical structure of the films and thus their solubility in aqueous media as well as their mechanical properties. Fourier-transform infrared spectroscopy (FTIR) was used to study the structure of the films and to elucidate its effect on solubility.
Description
Citation
KROBOT, Š. Řízení rozpustnosti biodegradovatelných obalů na bázi škrobu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
doc. Ing. František Šoukal, Ph.D. (předseda) prof. RNDr. Josef Jančář, CSc. (člen) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) prof. Ing. Petr Ptáček, Ph.D. (člen) prof. Ing. Tomáš Svěrák, CSc. (člen) doc. Ing. Lucy Vojtová, Ph.D. (člen) Ing. Karel Lang, CSc. (člen)
Date of acceptance
2020-09-02
Defence
Student v rámci představení své bakalářské práce Řízení rozpustnosti biodegradovatelných obalů na bázi škrobu nastínil nejdříve motivaci práce, důvody použití biodegradabilních materiálů a cíle své práce. Po představení výsledků a závěrů bakalářské práce student zodpověděl následující otázky oponenta: 1) Byla stanovena rozpustnost také čistého škrobu v závislosti na čase za stejných podmínek pro srovnání rozpustností? 2) Lze ze stanovených rozpustností spočítat kolik škrobu se rozpustilo? Respektive lze naměřené rozpustnosti normalizovat na ve vodě dobře rozpustné komponenty? 3) Jaká je citlivost FTIR analýzy? Jak se změní FTIR spektrum třísložkové směsi přidáním čtvrté chemicky podobné látky s obsahem 1 hm %? Lze pak interpretovat nepřítomnosti absorpčních pásů přidané čtvrté látky ve FTIR spektru výsledné směsi? 4) Jakou jinou technikou by se dalo lépe zjistit, jestli a jak kyselina citrónová reagovala se škrobem nebo jinými komponenty směsi? Po zodpovězení všech otázek se rozběhla diskuse na otázku jaký je význam hmostnsotního podílu ve vašem vyhodnocení výsledků? Student na všechny otázky velmi dobře reagoval a potrvrdil velmi dobrou orientaci v daném oboru.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO