Hydratace oxidu hořečnatého v polopáleném dolomitu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá studiem polopáleného dolomitu, jeho tepelným rozkladem (kalcinací) a přípravou směsi hydroxidu hořečnatého a uhličitanu vápenatého srážením. Na začátku experimentální části je vzorek dolomitové suroviny charakterizován. Je zjištěna jeho vlhkost, obsah podvojného uhličitanu vápenato-hořečnatého a dalších uhličitanů. Druhá část se zabývá studiem průběhu výpalu, ve které byl zjištěn vhodný interval teploty kalcinace. Vyšetřením průběhu rozpouštění dolomitu v kyselině chlorovodíkové byla zjištěna kinetika reakce. Pro srážení byla použita metoda založená na povaření suspenze dolomitu v roztoku kyseliny chlorovodíkové pod zpětným chladičem. Produktem srážení byl v tomto případě uhličitan hořečnatý v modifikaci aragonitu.
This bachelor thesis deals with the study of half-burnt dolomite, it‘s thermal decomposition (calcination) and preparation of a mixture of magnesium hydroxide and calcium carbonate by precipitation. At the beginning of the experimental part, the dolomite material sample is characterized. It‘s moisture content, double magnesium carbonate content and other carbonates are found. The second part deals with the study of the burning process in which a suitable interval of thermal treatment temperature was found. The investigation of the dissolution of dolomite in hydrochloric acid revealed the reaction kinetics. For precipitation, a method based on boiling a dolomite suspension in a hydrochloric acid solution under reflux, was used. The precipitation product in this case was magnesium carbonate in the modification of aragonite.
Description
Citation
TIŠNOVSKÝ, M. Hydratace oxidu hořečnatého v polopáleném dolomitu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. František Šoukal, Ph.D. (předseda) prof. RNDr. Josef Jančář, CSc. (člen) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) prof. Ing. Petr Ptáček, Ph.D. (člen) prof. Ing. Tomáš Svěrák, CSc. (člen) doc. Ing. Lucy Vojtová, Ph.D. (člen) Ing. Karel Lang, CSc. (člen)
Date of acceptance
2020-09-03
Defence
Student v rámci obhajoby své práce Hydratace oxidu hořečnatého v polopáleném dolomitu nejdříve nastínil základní problematiku, popsal použité suroviny a metody. Po shrnutí nejdůležitějších výsledků student odpovědel na otázky položené v oponentském posudku. 1) V práci používáte metodu TG-DTA, jaký referenční materiál byl pro měření použit? Lze data pro kinetické výpočty získat i jinou metodou? 2) Jakou instrumentální metodou by bylo možné ve vzorcích jednoduše stanovit rozdílné modifikace uhličitanů? Odpovědích na dané otázky nebyly zcela přesné a následně se rozproudila diskuse na otázku co je polopálený dolomit. V diskusi student reagoval dobře, ale na základě ústního projevu a nepřesně formulovaných odpovědích na otázky oponenta hodnotila komise obhajobu stupněm C .
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO