Využití magneticky upraveného ložového popela z fluidního spalování uhlí v cementových pojivech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Description
Keywords
Citation
HRBÁČOVÁ, M. Využití magneticky upraveného ložového popela z fluidního spalování uhlí v cementových pojivech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
doc. Ing. František Šoukal, Ph.D. (předseda) prof. RNDr. Josef Jančář, CSc. (člen) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) prof. Ing. Petr Ptáček, Ph.D. (člen) prof. Ing. Tomáš Svěrák, CSc. (člen) doc. Ing. Lucy Vojtová, Ph.D. (člen) Ing. Karel Lang, CSc. (člen)
Date of acceptance
2020-09-03
Defence
Studentka zahájila svoji prezentaci na téma Využití magneticky upraveného ložového popela z fluidního spalování uhlí v cementových pojivech představením motivace práce a použitých surovin. Po ukázce nejdůležitějších výsledků a jejich shrnutí následovaly odpovědi na otázky oponenta: 1) V kapitole 3.6 se zabýváte odezvou pojiva na působení magnetického pole, kde na cement ačkoliv obsahuje přibližně 3 % železa (jako Fe2O3) vnější magnetické pole téměř nepůsobí. Vysvětlete proč je železo obsažené v cementu na rozdíl od magnetického separátu téměř nemagnetické. 2) Naskýtá se otázka, zda by bylo možné opakovanou řízenou magnetickou separací magnetického separátu od sebe oddělit pouze částice pouze s vysokým obsahem kalcinovaného jílu. Pokud ano, bylo by takový materiál s potenciálně zvýšenou pucolánovou aktivitou možné použít v portlandských cementech směsných jako levná náhrada vysokopecní strusky, které začíná být nedostatek? 3) V práci se ukazuje, že magnetický separát je pravděpodobně pucolánově aktivní složkou. Stanovovala jste pucolánovou aktivitu tohoto materiálu? Jaké jsou možnosti (metody) stanovení pucolánové aktivity? Jakou pucolánovou aktivitu by tento materiál měl v porovnání s ostatními pucolánově aktivními materiály, jako jsou popílky, mikrosilika, vysokopecní struska a podobné? Po zodpovězení otázek oponenta se rozproudila diskuse týkající se magnetických vlastností železa. Na otázky studentka odpověděla jasně a správně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO