Hybridní pojiva s obsahem portlandského slinku

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá využitím cementárenských bypassových odprašků v kombinaci s portlandským slínkem. Bypassové odprašky jsou jemný sypký materiál, který kvůli svému nevhodnému chemickému složení není dobré dále mísit s cementem. Cílem bakalářské práce je ověřit možnosti použití tohoto sekundárního materiálu jako potencionální složky hybridních pojiv. Experimentováno bylo s několika bypasovými produkty z různých zdrojů. Hodnocení připravených pojiv bylo obdobné jako u portlandského cementu, zkoušky byly prováděny podle ČSN EN 196.
This bachelor thesis is focused on the use of cement kiln dust in combination with portland clinker. Cement kiln dust is a fine bulk material which is not good to mix further with cement, due to its unsuitable chemical composition. The aim of the bachelor thesis is to verify the possibilities of using this secondary material as a potential component of hybrid binders. For experimental part were taken several cement kiln dusts from different sources. The evaluation of the prepared binders was similar to Portland cement, the tests were performed according to ČSN EN 196.
Description
Citation
KRATOCHVILOVÁ, L. Hybridní pojiva s obsahem portlandského slinku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
doc. Ing. František Šoukal, Ph.D. (předseda) prof. RNDr. Josef Jančář, CSc. (člen) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) prof. Ing. Petr Ptáček, Ph.D. (člen) prof. Ing. Tomáš Svěrák, CSc. (člen) doc. Ing. Lucy Vojtová, Ph.D. (člen) Ing. Karel Lang, CSc. (člen)
Date of acceptance
2020-09-03
Defence
Studentka nejdříve seznámila komisi s řešenou problematikou bakalářské práce Hybridní pojiva s obsahem portlandského slinku. V rámci prezentace představila cíle práce, použité metody, naměřená data a následně vše přehledně zhodnotila v závěru prezentace. 1) Na základě jakého parametru byla řízena změna vodního součinitele? V práci je uveden rozliv, nicméně žádné konkrétní výsledky zde uvedeny nejsou. Jednalo se tedy pouze o vizuální posouzení, přídavek vody na konstantní hodnotu rozlivu nebo zachování normální konzistence? 2) Na str. 31 je uvedeno, že u směsí dochází k objemové roztažnosti, na základě jakých měření tak usuzujete, vzhledem k tomu, že žádné výsledky z dilatometrie v práci nejsou uvedeny. 3) Vysvětlete rozdíly mezi reaktivitou ostře a měkce páleného vápna a případně diskutujte další parametry ovlivňující jeho reaktivitu. Po velmi dobrém zodpovězení otázek oponenta se rozproudila debata ohledně granulometrie použitých surovin a vlivem na vlastnosti výsledných materiálů.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO