Hodnocení vlastností tuhých zbytků z vysokoteplotního spalování uhlí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Bakalárska práca sa zaoberá sledovaním stavu skladovaného vysokoteplotného popolčeka a jeho vlastností v čase. Vysokoteplotný popolček pochádza zo skládky, na ktorej bol zhromažďovaný v priebehu niekoľkých rokov. Vzorky popolčeku na analýzu boli odoberané z vrtu hlbokého 38 metrov. Nasledovne boli urobené podrobné analýzy popolčeku v jednotlivých hĺbkových metrov. Ďalej boli testované mechanické vlastnosti, objemová stálosť a hmotnostné zmeny pripravených skúšobných trámikov. Cieľom experimentu bolo vyhodnotiť vhodnosť použitia popolčeka zo skládky ako pucolánovej prímesi v cementových pastách.
The bachelor’s thesis focuses on condition monitoring of a stored high-temperature fly ash and its properties over time. The high-temperature fly ash comes from a dumping where it has been aggregated over several years. Samples of fly ash used for our analysis were taken from a bore-hole with a depth of 38 meters. Subsequently, detailed analyses of the fly ash from individual depth levels were performed. Furthermore, mechanical properties, volume stability and changes in weight of the prepared test beams were tested. The aim of the experiment was to evaluate suitability of using fly ash from a dumping site as a pozzolanic admixture in cement pastes.
Description
Citation
CESNEK, Ľ. Hodnocení vlastností tuhých zbytků z vysokoteplotního spalování uhlí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
doc. Ing. František Šoukal, Ph.D. (předseda) prof. RNDr. Josef Jančář, CSc. (člen) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) prof. Ing. Petr Ptáček, Ph.D. (člen) prof. Ing. Tomáš Svěrák, CSc. (člen) doc. Ing. Lucy Vojtová, Ph.D. (člen) Ing. Karel Lang, CSc. (člen)
Date of acceptance
2020-09-03
Defence
Student v rámci prezentace bakalářské práce Hodnocení vlastností tuhých zbytků z vysokoteplotního spalování uhlí nrjdříve představil cíle práce, způsoby spalování uhlí a použité technologie. Následně popsal způsoby měření a výsledky své práce. 1) Jaká byla opakovatelnost jednotlivých stanovení na stejném vzorku? Lišily se nějak vzorky uvedené dvakrát? 2) V teoretické části práce se věnujete mimo jiné i popílkům z fluidního typu spalování. Očekával byste nějaký rozdíl v jejich chování na deponiích ve srovnání s popílky vysokoteplotními? 3) V práci se vůbec nezmiňujete o vlivu vysokoteplotního popílku na vlastnosti betonů. Jaké tedy jsou výhody a nevýhody jejich použití v tomto ohledu a komplikuje z praktického hlediska situaci jejich deponování? Student na všechny otázky odpověděl přesně a jasně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO