Poutní místo 2020

Abstract
Umění, zdraví a víra. Tyto tři témata jsou nosným prvkem mé diplomové práce. Zajímá mě moment, kdy se právě víra střetává s uměním a nabízí člověku oporu, jistotu nebo naději. V mé diplomové práci se věnuji fenoménu hledání poutních míst, které vzbuzovali v lidech duchovní naplnění a postupem času se staly odrazem kultury a mentality národa. Právě na těchto místech nejčastěji docházelo k zázračným uzdravením a lidé tak věřili v sílu a magii. Má závěrečná práce zkoumá, zda i v současnosti navštěvujeme kulturní a umělecké události ses stejnou ambicí a energií jako původní poutníci. Základní prvek mé výsledné části je video mých osobních poutních míst, které jsem navštívila za poslední rok. Druhá část se týká mé nově založené online galerie, která mapuje novodobé formy poutnictví. Celkovou instalaci podporuje třetí část, kterou je můj poutní kabát, který jsem během posledních cest upravovala podle svých potřeb.
Art, health and faith.. These three topics are the main elements of the thesis. I am interested in the point when faith and art meet and offer to a person support certainty or hope. In the thesis I deal with the phenomenon of searching places of pilgrimage, which spiritually fulfilled people and in time those places have become the reflection of culture and mentality of a nation. Exactly in these places happened miraculous recoveries the most often and because of it, the people started believing in strength and magic. The thesis examines if even today we visit cultural and artistic events with the same ambition and energy as the original pilgrims. The basic element of my final part is the video of my personal places of pilgrimage which I visited within the last year. The second part deals with my newly founded online gallery which maps modern forms of pilgrimage. The whole installation is supported by the third part which is my pilgrim coat which I customized during my last travels to suit my needs.
Description
Citation
CHRASTILOVÁ, S. Poutní místo 2020 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Intermediální a digitální tvorba
Comittee
Mgr. Martin Mazanec, Ph.D. (předseda) prof. akad. soch. Jan Ambrůz (člen) doc. Mgr. Pavel Korbička (člen) doc. MgA. Jan Šrámek, Ph.D. (člen) doc. Mgr.A Lenka Klodová, Ph.D. (člen) MgA. Karolína Kohoutková (člen) Mgr. Jana Kořínková, Ph.D. (člen) MgA. Julia Gryboś (člen) MgA. Barbora Zentková (člen) MgA. Jiří Suchánek, Ph.D. (člen) Mgr. Zuzana Jakalová (člen)
Date of acceptance
Defence
Obhajoba byla zahájena představením diplomové práce, v níž se studentka zaměřila na problematiku spirituality v současném lékařství (mj. v souvislosti s fenoménem placeba) a také na novodobou reinterpretaci pouti jako aktu duchovní obnovy. Vedoucí v posudku akcentuje aktuální čtení práce ve vztahu k pandemii a centrálně nařízené karanténě. V diskuzi se řeší otázka jasnějšího vymezení toho, co je pouť obecně a v kontextu práce, řeší se otázka čitelnosti práce.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO