HUMAIN – o designu, umění, humanitních vědách a umělé inteligenci

Abstract
Umělá inteligence je symptomem budoucnosti osmdesátých let, technologickým fenoménem ezoterizovaným miliony řádků kódu, duch ve stroji, umělec generativního designu, strašák dystopického surrealismu. O umělé inteligenci se mluví již dlouhou dobu v různých oborech od informačních a komunikačních technologií přes sociologií a politické vědy po design a umění. Český vědecký fetišismus si pečlivě chrání hranice svých oborů a vymezuje, kdo jsme my a kdo ti ostatní, kde designéři nemají co říct k práci antropologů a už vůbec ne programátorů, kteří zase naopak nemají nic vědět o filozofii nebo mikrobiologii. Projekt HUMAIN a s ním spjatá konference si klade za cíl jít proti těmto zažitým cestám a hledat společné narativy a styčné body v oblastech designu, humanitních věd a umění. Nejde mu o terminologické zmnožení ani o mezioborovou nivelizaci. HUMAIN je platformou pro hledání společného jazyka a navazování spolupráce. Nechceme, aby budoucnost psal William Gibson, chceme, aby byla reflektována z co nejvíce možných úhlů pohledu a umožnila tak co největší emancipaci všem – lidem, robotům, planetě.
Artificial intelligence is a symptom of the future of the 1980s, a technological phenomenon esoterized by millions of lines of code, a spirit in a machine, an artist of generative design, a scarecrow fictionalizing dystopian surrealism. Artificial intelligence has been talked about for a long time, in various fields from information and communication technologies through sociology and political science to design and art. Czech scientific fetishism guarding the boundaries of disciplines, showing what we are and what the others are, where designers have nothing to say about the work of anthropologists and not at all programmers, who in turn can never know anything about philosophy or microbiology. Ivory towers protruding in the void suspecting those towers at a safe distance. The HUMAIN project and conference seeks to go against this and find common ground and common narratives between design, humanities and art. We are not talking about terminological multiplication, we do not want to bring interdisciplinary leveling. HUMAIN is a platform for finding a common language and establishing cooperation. We do not want William Gibson to write the future, but to reflect artificial intelligence from as many angles as possible and to aim for the greatest possible emancipation of people, robots and the planet.
Description
Citation
MATĚJOVÁ, A. HUMAIN – o designu, umění, humanitních vědách a umělé inteligenci [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Design
Comittee
MgA. Vojtěch Vaněk (předseda) doc. MgA. Mikuláš Macháček (člen) MgA. Tereza Hejmová (člen) Mgr. Zuzana Kubíková (člen) MgA. Ondřej Tobola (člen) MgA. Tomáš Hrůza (člen) doc. Mgr. Jan Zálešák, Ph.D. (člen) MgA. Ondřej Homola (člen)
Date of acceptance
Defence
Obhajoba je zahájena prezentací studentky, která nejprve představuje koncept AI a následně výstupy práce – konferenci HUMAIN a graficko-designérské řešení jejího webu a tiskovin. Následují posudky, v nichž vedoucí práce oceňuje ideovou stránku, ale také se pozastavuje nad „mouchami“ webové stránky. Dotaz směřuje k udržitelnosti a možnému rozvoji projektu. Studentka představuje aktuální vývoj a vizi budoucího směřování. Na dotazy zaznívající v posudku oponenta studentka rovněž s jistotou a přehledem odpovídá. V následující diskuzi studentka upřesňuje některé své teze, zejména se diskuze soustředí na vztah AI jako konkrétního průmyslového odvětví a AI jako tématu akademického výzkumu a humanitních věd a to, jak tento vztah může připravovaná konference reflektovat.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO