Len len

Abstract
Len len je o procese. Koreniacom v environmentálnych otázkach a odrážajúci procesuálnosť vzniku umeleckého diela. Procese od výroby k produktu, od tradície k súčasnosti, od spomienky k skúsenosti, od rýchleho k pomalému, od nedokonalosti k dokonalosti, od neosobného k osobnému, od začiatku do konca. Zaoberám sa prácou s textíliou ako klasickým médiom, pričom sa sama venujem pestovaniu ľanu ako pôvodnej, u nás tradičnej, surovine pre výrobu textílie. Od začiatku pozorne pozorujem ako rastie, starám sa o neho a trpezlivo očakávam čas zberu a následného spracovania. Táto fáza je pre mňa veľmi podstatná, keďže so sebou prináša jednotlivé postupy, uplatnené v starých osvedčených technológiách, v interakcii s ľuďmi, od ktorých sa učím remeslu a ktorí celý proces formujú, dotvárajú no najmä z opodiaľ pozorujú, ako sa mi darí, čo sa mi podarilo. Ide o osobný a zároveň technický záznam dvojročného úsilia.
Len len is about the process. Originating in environmental issues and reflecting the processuality of the creation of a work of art. Processes from production to product, from tradition to the present, from memory to experience, from fast to slow, from imperfection to perfection, from the impersonal to the personal, from beginning to end. I deal with work with textiles as a classic medium, while I devote myself to the cultivation of flax as the original, in our country, raw material for the production of textiles. From the beginning, I watch carefully as it grows, I take care of it and I patiently expect the time of collection and subsequent processing. This phase is very important for me, as it brings with it various procedures, applied in old proven technologies, in interaction with people from whom I learn the craft and who shape the whole process, but especially from behind, observe how I am doing, what I managed. It is a personal and at the same time technical record of a two-year effort.
Description
Citation
SÁDECKÁ, L. Len len [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Intermediální a digitální tvorba
Comittee
Mgr. Martin Mazanec, Ph.D. (předseda) prof. akad. soch. Jan Ambrůz (člen) doc. Mgr. Pavel Korbička (člen) doc. MgA. Jan Šrámek, Ph.D. (člen) doc. Mgr.A Lenka Klodová, Ph.D. (člen) MgA. Karolína Kohoutková (člen) Mgr. Jana Kořínková, Ph.D. (člen) MgA. Julia Gryboś (člen) MgA. Barbora Zentková (člen) MgA. Jiří Suchánek, Ph.D. (člen) Mgr. Zuzana Jakalová (člen)
Date of acceptance
Defence
Obhajoba začíná představením práce – instalace v prostoru ateliéru video, ale i anabáze vzniku práce tematizující pěstování a zpracování lnu ve vztahu k obecnějším otázkám charakteru (kulturní) produkce. V obou posudcích se objevuje téma zpomalení, se kterým autorka dlouhodobě pracuje. V následné diskuzi se řeší otázka „lněné lobby“, v diskuzi je kritizováno muzejní vyznění zvoleného instalačního řešení.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO