Příprava kosmetických výrobků proti lupům s využitím technického konopí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Hlavním tématem této bakalářské práce je technické konopí a jeho účinky na lupy. Konopí je rostlina známá už dlouhá léta, nejen kvůli halucinogenním látkám, které obsahuje, ale i těm, které jsou pro naše tělo prospěšné. Teoretická část charakterizuje konopí a aktivní látky z něj. Poté pojednává o pokožce a onemocnění zvané lupy. Jako další téma je popsána kvasinka, která se velmi často vyskytuje při onemocnění vlasové pokožky. Praktická část zahrnuje přípravu ethanolových extraktů z dvou odrůd konopí (Carmagnola a Ferimon), stanovení aktivních látek v připravených extraktech a výrobu kosmetických produktů s přídavkem konopného extraktu. Extrakty a výrobky byly testovány antimikrobiální metodou. Inhibiční účinek byl zkoumán na zástupcích bakterií a kvasinek.
The main theme of this bachelor’s thesis is technical hemp and its effects on dandruff. Hemp has been a plant known for years not only because of the hallucinogenic substances which it contains, but also those for that are beneficial to our bodies. The theoretical part characterises hemp and the active substances from it. Then the thesis discusses about skin and a condition called dandruff. The next part describes yeast, which is very often occurs in hair skin disease. The practical part involves preparing ethanol extracts from two varieties of hemp, determining the active substances in the prepared extract and cosmetic products with added hemp extract. Extracts and products were tested using the antimicrobial method. The inhibitory effect was studied on representatives of bacteria and yeast.
Description
Citation
POSOLDOVÁ, K. Příprava kosmetických výrobků proti lupům s využitím technického konopí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie a technologie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) doc. Ing. Eva Vítová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Adriána Kovalčík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-09-08
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděl v plné šíři. Diskuse: prof. Márová: Zmínila jste, že lupy jsou nepřenosné onemocnění. Co když je původcem jmenovaná kvasinky, není možný její přenos? Jak byly prováděny antimikrobiální testy komerčních produktů? doc. Diviš: Pozor na chyby v jednotkách u uvedeného obsahu kanabinoidů? Jak byly vzorky před analýzou na HPLC upravovány? Jaké byly u stanovení kanabinoidů limity detekce? doc. Vítová: Můžete přesně popsat, jak byl prováděn antimikrobiální test? doc. Kovalčík: Kolikrát byla měření prováděna? Jak byly odečítány inhibiční zóny a kolik bylo u testovaných vzorků použito různých koncentracích? Studentka zodpověděla všechny dotazy členů komise, které byly v průběhu diskuze vzneseny. Po diskuzi následovalo hodnocení závěrečné práce. Studentka prokázala výbornou orientaci v dané problematice i schopnost samostatné prezentace získaných výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO