Charakteristika různých odrůd muďoulu trojlaločného (Asimina triloba)

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato práce se zabývá charakteristikou a následným porovnáním nutriční hodnoty plodů tří odrůd muďoulu trojlaločného, málo známého ovoce pocházejícího z východních států USA. Analyzované odrůdy jsou PA Golden, NC-1 a Rebecca’s gold. Charakteristika byla provedena na základě stanovení lipidů izolovaných Soxhletovou extrakcí, stanovení bílkovin Kjeldahlovou metodou, stanovení prvků pomocí ICP-OES, stanovení sacharidů a vitamínu C využitím HPLC, stanovení organických kyselin pomocí IC a naposledy spektrofotometrickém stanovení celkových fenolických látek. Na základě této pilotní studie lze konstatovat, že muďoul trojlaločný je zajímavým ovocem z hlediska obsahu nutričně významných látek a do budoucna by měl výzkum pěstování tohoto ovoce na jižní Moravě pokračovat.
This thesis describes pawpaw, fruit from east states of USA. Main part of this work is focused on nutritional characteristic of three species and their comparation. The analyzed species are PA Golden, NC-1 and Rebecca’s gold. Characteristic contains determination of lipids isolated by Soxhlet extraction, determination of proteins by Kjeldahl method, elemental analysis using ICP-OES, determination of saccharides and vitamin C by HPLC, determination of organic acids using IC and spectrofotometric analysis of phenolic compounds. This study shows, that pawpaw is interesting fruit, rich in nutritionally important compounds. That‘s why the cultivation and research of this fruit in South Moravia should continue in the future.
Description
Citation
MARADOVÁ, T. Charakteristika různých odrůd muďoulu trojlaločného (Asimina triloba) [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) doc. Ing. Eva Vítová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Adriána Kovalčík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-09-08
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse: prof. Márová: Pěstitel, který vám dodával vzorky k analýze moďouly stále pěstuje? Jaké jsou podmínky pěstování moďoulů? doc. Vítová: U jedné z odrůd byly zaznamenány výraznější rozdíly z hlediska obsahu aktivních látek, zaznamenala jste zde i senzorické rozdíly? doc. Kovalčík: Jak lze toto ovoce využít a na výrobu kterých potravin lze moďoul použít? Studentka zodpověděla dotazy členů komise, které byly v průběhu diskuze na dané téma vzneseny. Po diskuzi následovalo hodnocení závěrečné práce. Studentka prokázala dobrou orientaci v dané problematice i schopnost samostatné prezentace získaných výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO