Studium přírodních látek květu černého bezu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Cieľom tejto bakalárskej práce bolo stanovenie koncentrácie bioaktívnychlátok ako sú polyfenoly a flavonoidy a tiež celkovú antioxidačnú kapacitu v extraktoch z kvetov čiernej bazy. Vdruhej časti bolo predmetom.experimentu.zistenie antimikrobiálnej aktivity. Teoretická časť sa venuje popisu jednotlivých bioaktívnych látok, popisu čiernej bazy a použitých baktérií. V experimentálnej časti boli pripravené.vodné extrakty, v.ktorých boli stanovované celkové polyfenoly, flavonoidy a.antioxidačná aktivita. Výsledky stanovovania polyfenolov a.flavonoidov ukazujú, že pre dosiahnutie vššieho obsahu flavonoidov aj polyfenolov ja na lúhovanie kvetu bazy je vhodnejšie použiť čo najvyššiu počiatočnú teplotu. Pri porovnaní antioxidačnej aktivity roztokov z priemerných hodnôt neboli zistené žiadne významné rozdiely. Extrakty nevykazovali výraznú antimikrobiálnu aktivitu.
The aim of this bachelor thesis was to determine the concentration of bioactive substances such as polyphenols and flavonoids and also the total antioxidant capacity in extracts from flowers of elder. The second part was the subject of an experiment to determine the antimicrobial activity. The theoretical part deals with the description of individual bioactive substances, the description of the elder and the bacteria used. In the experimental part, aqueous extracts were prepared, in which total polyphenols, flavonoids and oxidizing activity were determined. The results of the determination of polyphenols and flavonoids show that in order to achieve a higher content of flavonoids and polyphenols, it is more appropriate to use the highest possible initial temperature for leaching the base flower. No significant differences were found when comparing the antioxidant activity of solutions from the average values. The extracts did not show significant antimicrobial activity.
Description
Citation
PONČÍKOVÁ, A. Studium přírodních látek květu černého bezu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Biotechnologie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Václav Brázda, Ph.D. (člen) doc. Ing. Adriána Kovalčík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-09-10
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse: prof. Márová: U grafu s výsledky antioxidační aktivity bych doporučila nevyužívat spojnice. Můžete uvést, proč by dle vás měla antioxidační aktivita s časem růst exponenciálně? Koncentrace aktivních látek je uváděná na zbytečně vysoký počet desetinných míst. K čemu vás musela rodina, zmíněná v poděkování, dotlačit pro dokončení bakalářského studia? doc. Obruča: Grafy by měly začínat bodem 0. doc. Brázda: Zmínila jste, že bez černý obsahuje toxické složky. Co je v plodech toxického a jaká koncentrace je již nebezpečná? doc. Kovalčík: Je vždy třeba řádně popisovat osy grafů a celkově bych doporučila větší pečlivost při zpracování vaší práce. Co je myšleno korkovou metodou? Studentka zodpověděla dotazy členů komise, které byly v průběhu diskuze vzneseny. Po diskuzi následovalo hodnocení závěrečné práce. Studentka prokázala dostatečnou orientaci v dané problematice i schopnost samostatné prezentace získaných výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO