Charakterizace a optimalizace senzorické kvality olejovaných želatinových cukrovinek

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá monitorováním a optimalizováním vlhkosti škrobu v průběhu výroby želatinových cukrovinek. Teoretická část se zabývá technologií výroby želé cukrovinek a popisem základních surovin potřebných k výrobě. Také jsou zde stručně popsány metody vhodné pro měření vlhkosti škrobu. Experimentální část se zabývá stabilizací vlhkosti škrobu při výrobě želatinových cukrovinek, konkrétně při lití želatinové hmoty do škrobových forem. K měření vlhkosti byla použita metoda pomocí sušící váhy Radwag. Doporučená vlhkost škrobu je do 8 %. Během dvouměsíčního měření tato hodnota byla stále o cca 0,5 % vyšší. Na základě výsledků této práce došlo k drobné úpravě v sušení škrobu. Toto vedlo ke snížení vlhkosti škrobu i když zatím ne k optimálnímu.
This bachelor thesis focuses on monitoring and optimization of moisture of starch during jelly sweets processing. The theoretical part focuses on technology of manufacturing jelly sweets and description of raw materials needed for production. The methods for measurement of starch moisture are briefly described. The experimental part focuses on stabilization of moisture of starch during jelly sweet processing, specifically when pouring gelatinous mass into starch forms. The drying scale method was used to measure starch moisture. Recommended starch moisture is up to 8 %. During the two-month measurement, this value was always 0.5 % higher. On the basis of the results of this work, slight modification in the starch drying was made. This led to a reduction in starch moisture but not yet optimal.
Description
Citation
KNOTEK, V. Charakterizace a optimalizace senzorické kvality olejovaných želatinových cukrovinek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) doc. Ing. Eva Vítová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Adriána Kovalčík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-09-07
Defence
1. Student seznámil členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Student akceptoval všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděl v plné šíři. Diskuse: prof. Márová: Pozor na využívání vhodných literárních zdrojů a celkovou kvalitu bakalářské práce. doc. Diviš: V práci uvádíte tvrzení, že glukóza, fruktóza a laktóza se při výrobě používají jen v minimálním množství nebo vůbec. Můžete blíže vysvětlit toto tvrzení? Můžete dále vysvětlit, jaký je rozdíl mezi obsahem vody a vlhkosti v potravinách? doc. Obruča: V práci neuvádíte směrodatné odchylky. Můžete uvést, kolikrát byla provedena jednotlivá stanovení? Co bylo cílem vaší práce a jak se technologicky lišila nejlepší série od ostatních sérií? doc. Kovalčík: Jak dlouho jste ve firmě vzorky analyzoval? O jak velkou firmu se jednalo? Bylo možné sledovat i jiný parametr? Na jakém základě byla určena 8% vlhkost jako optimální? Student zodpověděl dotazy členů komise, které byly v průběhu diskuze na dané téma vzneseny. Po diskuzi následovalo hodnocení závěrečné práce. Student prokázal dostatečnou orientaci v dané problematice i schopnost samostatné prezentace získaných výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO