Vývoj solidifikátu z hybridního cementu na bázi strusky

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Bakalárska práca je zameraná na skúmanie a vývoj hybridných cementov na báze trosky. Základom je vysokopecná granulovaná troska, ktorá slúži ako náhrada cementu, cement je použitý ako prímes. Sledujú sa rôzne prídavky cementu a aktivátora. Zmes je aktivovaná kaustifikačným vápencom. Najskôr sú namiešné a zmerané pevnosti mált bez prídavku cementu aby sa našiel vhodný pomer aktivátora a trosky. Následne som sa zameral na namiešanie a meranie pevnosti mált s prídavkom portlandského cementu a hľadal som vhodné vzorky, ktoré som zanalyzoval metódami XRD, EDS, SEM. Stanovil som aj ich dobu tuhnutia, rozlev a objemovú stálosť.
The bachelor thesis is focused on the research and development of hybrid cements based on slag. The base is granulated blast furnace slag, which serves as a substitute for cement, cement is used as an admixture. Various additions of cement and activator are monitored. The mixture is activated by Caustifying limestone. Firstly, the strengths of the mortars are mixed and measured without the addition of cement in order to find a suitable ratio of activator and slag. Subsequently, I focused on mixing and measuring the strength of mortars with the addition of Portland cement and I looked for suitable samples, which I analyzed by XRD, EDS, SEM. I also determined their stiffening time, lavish and volume stability.
Description
Citation
VALACH, J. Vývoj solidifikátu z hybridního cementu na bázi strusky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
doc. Ing. František Šoukal, Ph.D. (předseda) prof. RNDr. Josef Jančář, CSc. (člen) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) prof. Ing. Petr Ptáček, Ph.D. (člen) prof. Ing. Tomáš Svěrák, CSc. (člen) doc. Ing. Lucy Vojtová, Ph.D. (člen) Ing. Karel Lang, CSc. (člen)
Date of acceptance
2020-09-03
Defence
Student v rámci prezentace bakalářské práce na téma Vývoj solidifikátu z hybridního cementu na bázi strusky po krátkém úvodu představil nejdůležitější výsledky své práce. Po shrnutí výsledků byl vyzván předsedou komise k zodpovězení otázek položených oponentem: 1)"Proč se v práci využíval jako aktivátor kaustifikační uhličitan vápenatý a jaké jiné aktivátor by připadaly do úvahy ?" 2) "Čím si vysvětlujete, že s přidáním cementu se doba mezi tuhnutím a tvrdnutím vašich vzorků prodloužila ?" 3) "V závěru píšete “XRD analýza nám odhalila rozdiely v obsahu fáz medzi jednotlivými vzorkami. Odhalila nám aj, že len pri vzorke CEM 15% vznikali minerály vyskytujúce sa pri hydratácii portlandského cementu.”. 4) Z jakého důvodu tyto fáze nevznikaly u vzorků s 5% přídavkem cementu?" V rámci diskuse komise položila následující otázky: 1) Víte kde se bere kaustifikační vápenec a z čeho se skládá? 2) Kolik si myslíte že může vzniknout portlanditu ve vzorku s 5 % cementu? Student na otázky odpověděl, ale některé odpovědi nebyly zcela přesné.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO