Stanovení akrylamidu v kávě pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Cílem bakalářské práce byla optimalizace metody stanovení akrylamidu v kávě pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s detektorem s diodovým polem. V teoretické části bakalářské práce byla pozornost věnována taxonomickému rozdělení kávy, jejímu zpracování a chemickému složení. Součástí teoretické časti práce byl popis vzniku akrylamidu v kávě a možné metody jeho stanovení. Praktická část se zabývala validaci metody, která byla využita při analýze vzorků káv. Jednotlivé vzorky kávy se lišily druhem kávy a společností, kde byla káva získaná. Stanovení obsahu akrylamidu bylo provedeno u komerčních, franšízových a výběrových káv druhu arabika. Na závěr bylo provedeno stanovení akrylamidu v kávě různého druhu, a to v robustě a arabice.
The bachelor's thesis aimed to optimize the method of determining acrylamide in coffee using high-efficiency liquid chromatography with a diode-array detector. In the theoretical part of the bachelor's thesis, attention was paid to the taxonomic distribution of coffee, it's processing and chemical composition. Part of the theoretical frequency of the work involved describing the formation of acrylamide in coffee and possible methods of determining it. The practical part looked at validating the method, which was used in the analysis of coffee samples. The individual samples of coffee varied in the type of coffee and the societies where the coffee was obtained. Determination of the acrylamide content has been carried out on commercial, franchised, and selective coffees of the arabica species. Finally, the determination of acrylamide was made in the coffee of various types, in robusta and arabica.
Description
Citation
VAJDÍKOVÁ, T. Stanovení akrylamidu v kávě pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) doc. Ing. Eva Vítová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Adriána Kovalčík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-09-09
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse: prof. Márová: Jaký je limit detekce využité kapalinové chromatografie ve srovnání s plynovou chromatografií? Co je myšleno referenční hodnotou akrylamidu v kávě? Je dán maximální povolený obsah akrylamidu v kávě i legislativně? doc. Kovalčík: Existuje souvislost s obsahem akrylamidu a oxidací kávy, případně se způsobem jejího skladováním? Při jaké přípravě bude káva obsahovat nejvyšší obsah akrylamidu? prof. Svěrák: Z čeho vzniká v kávě akrylamid? Jaké jsou přibližné koncentrace akrylamidu u klasicky pražené kávy? Studentka zodpověděla všechny dotazy, které byly v průběhu diskuze na dané téma vzneseny. Po diskuzi následovalo hodnocení závěrečné práce. Studentka prokázala výbornou orientaci v dané problematice i schopnost samostatné prezentace získaných výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO