Porovnání aromatického profilu nečokoládových cukrovinek

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá porovnáním aromatického profilu želé cukrovinek od tří různých výrobců. Zároveň byla hodnocena i jejich senzorická kvalita se zaměřením především na chuť a vůni. V teoretické části byly popsány technologie výroby nečokoládových cukrovinek, aromaticky aktivní látky se zaměřením na potenciální alergeny, dále je zde popsána použitá analytická metoda k jejich stanovení a závěr je věnován metodám senzorické analýzy. Experimentální část se zabývá identifikací a semikvantifikací těkavých látek ve vybraných vzorcích cukrovinek, zakoupených v běžné tržní síti, za pomoci metody HS-SPME-GC-MS. Pro hodnocení senzorické kvality byly použity grafické stupnice a profilový test. Ve vzorcích bylo detekováno celkem 134 těkavých (vonných) látek, z nich sedm je považováno za potenciálně alergenní (limonen, linalool, citronellol, benzylalkohol, geraniol, eugenol a hexylcinnamal). Vzorky se lišily v počtu i obsahu těkavých látek, stejně tak v senzorických vlastnostech, v závislosti na složení a výrobci.
This bachelor thesis is focused on comparing aromatic profile of gummy sweets from three different manufacturers. Sensory quality was monitored at the same time with a focus on flavour. The theoretical part deals with the manufacturing of non-chocolate sweets and aroma active compounds including potential allergens. Furthermore, analytical method for their determination is described. The end is dedicated to sensory methods that were used. In the experimental part, volatile compounds in selected samples of sweets, purchased in the market, were identified and semiquantified by HS-SPME-GC-MS method. For the evaluation of sensory quality, the graphic scales and profile test, were used. In total 134 volatile (aroma) compounds were detected in samples, including seven considered as allergenic (limonene, linalool, citronellol, benzyl alcohol, geraniol, eugenol, hexyl cinnamal). The difference in the number and amount of aroma active compounds as well as sensory properties was dependent on ingredients and manufacturers.
Description
Citation
PHI, L. Porovnání aromatického profilu nečokoládových cukrovinek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) doc. Ing. Eva Vítová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Adriána Kovalčík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-09-08
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděl v plné šíři. Diskuse: prof. Márová: Které vzorky chutnaly nejvíce vám? Kolik bylo testováno různých příchutí? Který produkt byste doporučila pro dětského spotřebitele? doc. Obruča: Jaká byla cena testovaných produktů doc. Kovalčík: Můžete porovnat jaký je rozdíl mezi marshmallows a cukrovou vatou? Studentka zodpověděla všechny dotazy členů komise, které byly v průběhu diskuze na dané téma vzneseny. Po diskuzi následovalo hodnocení závěrečné práce. Studentka prokázala výbornou orientaci v dané problematice i schopnost samostatné prezentace získaných výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO