Chytré jedlé filmy citlivé na pH

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato bakalářská práce je zaměřena na chytré jedlé vrstvy reagující na změnu pH. Teoretická část pojednává o chytrých obalech včetně legislativy, která se k nim váže. Je zde popsána látka chitosan, která je hlavní pro přípravu vrstvy, dále anthokyaniny, které slouží jako barevný indikátor. Nejprve byly izolovány anthokyaniny z červeného zelí pomocí extrakce směsí vody a ethanolu. Byly připraveny jedlé filmy z chitosanu a kukuřičného škrobu s přídavkem anthokyaninů. Jako síťovací roztok byl použit trifosforečnan pentasodný. Takto připravené vrstvy byly podrobeny testu rozpustnosti, který dokázal nejmenší rozpustnost v případě rychlého sušení v sušárně, a to průměrně 14,5 %. Dále byla zkoumána barevná reakce na změnu pH prostředí. Výsledky ukazují, že připravené vrstvy reagovaly na každé pH, nejvýrazněji se ale projevovala reakce na pH 1 a 3.
This bachelor thesis is focused on smart edible films sensitive to pH. The theoretical part deals with smart packaging including legislation. The main compound for the film preparation is chitosan, which is described and anthocyanins serving as the color indicator. At first, the anthocyanins were isolated from red cabbage using extraction. The edible films were prepared from chitosan, corn starch and anthocyanins. Pentasodium triphosphate was used as a crosslinking agent. The layers were subjected to the solubility test, which showed smallest decrease in case of fast drying in the dryer, namely 14,5 %. The color reaction on the pH change was studied. It was found that the prepared layers reacted to every pH change, the most significant reaction was to pH 1 and 3.
Description
Citation
JAROŠOVÁ, G. Chytré jedlé filmy citlivé na pH [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) doc. Ing. Eva Vítová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Adriána Kovalčík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-09-07
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděl v plné šíři. Diskuse: prof. Márová: Na jakém základě jste volila složení chytré jedlé vrstvy? Materiál by se tedy přímo dotýkal potraviny? Byly připravené vrstvy testovány i na reálné potravině? doc. Diviš: Jaký děj v potravině by byl detekován uváděnou změnou na pH 1 až 3. Bylo by možné, kromě anthokyanů, využít i jiný vhodný indikátor? doc. Vítová: Kde byly vzorky připravených vrstev analyzovány? Studentka zodpověděla všechny dotazy členů komise, které byly v průběhu diskuze vzneseny. Po diskuzi následovalo hodnocení závěrečné práce. Studentka prokázala velmi dobrou orientaci v dané problematice i schopnost samostatné prezentace získaných výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO