Obsahové látky kmínové silice

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Bakalářská práce je věnována významným látkám v kmínové silici. Stanovení látek jsem prováděla v laboratořích brněnského pracoviště Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, a.s. Je rozdělena na teoretickou a experimentální část s výsledky a jejich diskuzí. Teoretická část popisuje kmín kořenný (Carum carvi), jeho využití a dále složení kmínové silice včetně možnosti jejího využití. Praktická část se zabývá identifikací a stanovením obsahových látek v kmínových silicích pomocí metody plynové chromatografie a hmostnostní spektrofotometrie (GC-MS). Zahrnuje také porovnání obsahových látek v různých kmínových silicích.
The bachelor thesis is devoted to important substances in caraway oil. The determination of substances was performed in the laboratories of the Brno Institute of Brewing and Malting, a.s. It is divided into theoretical and experimental part with results and their discussion. The theoretical part describes caraway (Carum carvi), its use and composition of caraway oil, including the possibility of its use. The practical part deals with the identification and determination of content substances in caraway essential oils by the method of gas chromatography and mass spectrophotometry (GC-MS). It also includes a comparison of the content of different caraway essential oils.
Description
Citation
SUCHÁNKOVÁ, R. Obsahové látky kmínové silice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) doc. Ing. Eva Vítová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Adriána Kovalčík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-09-08
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděl v plné šíři. Diskuse: prof. Márová: Jaký byl hlavní účel provedení vaší studie? Pozor na využívání nekvalitní zdrojů a nesprávných vyjádření např.: V době kvetení kmínu obsahuje rostlina med a slouží také na čištění polí od plevelů. doc. Diviš: Byly srovnávány vzorky kmíny i z hlediska geografického původu? Na jakém základě byly testované vzorky vybrány? Jak vypadá kolona pro plynovou chromatografii? Jak si vysvětlujete neostrou separaci u píku linaloolu? doc. Vítová: Uvádíte, že kmín obsahuje 50% karvonu. Je tím tedy myšleno, že polovinu hmotnosti kmínu tvoří karvon? doc. Kovalčík: Jaký je rozdíl mezi tmavým a bílým kmínem? Studentka zodpověděla dotazy členů komise, které byly v průběhu diskuze na dané téma vzneseny. Po diskuzi následovalo hodnocení závěrečné práce. Studentka prokázala velmi dobrou orientaci v dané problematice i schopnost samostatné prezentace získaných výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO