Možnosti využití révy vinné jako zdroje surovin pro kosmetickou výrobu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato bakalářská práce pojednává o přípravě extraktů z různých částí révy vinné a jejich následném využití při výrobě kosmetických produktů. Teoretická část je zaměřena na obecnou charakteristiku révy vinné, její taxonomické zařazení, výskyt a pěstování. Následně je zde popsáno chemické složení jednotlivých části révy vinné a využití jak v kosmetickém, tak v potravinářském i farmaceutickém průmyslu. Závěrečná část je věnována jednotlivým typům extrakcí a metodám stanovení celkových fenolických látek. Experimentální část se zabývá optimalizací extrakčního procesu za účelem získání extraktu s nejvyšším množstvím celkových fenolických látek s ohledem na provozní náklady na výrobu. Jsou zkoumány faktory ovlivňující obsah fenolických látek jako druh rozpouštědla a délka extrakce. Jako optimální rozpouštědlo se ukázal 50% ethanol. Nakonec u námi zvoleného extraktu byly stanoveny fyzikální a chemické vlastnosti jako je hustota, pH a index lomu, které byly použity k vytvoření bezpečnostního listu. Extrakt byl zapracován do kosmetických výrobků.
This bachelor thesis deals with preparation of extraction from various parts of grapevine and their consequent use in the manufacture of cosmetics. The theoretical part is focused on general characteristics of grapevine, its taxonomic classification, occurrence and cultivation. Subsequently, the chemical composition of grapevine parts and their uses in cosmetic, food and pharmaceutical industries is described. The final part is devoted to particular types of extractions and methods of determinativ of total phenolic substances. The experimental part deals with the optimization of the prepared extract in order to obtain the extract with the highest amount of total phenolic substances with respect to production costs. Factors such as selection of the appropriate solvent and extraction time are examined. 50% ethanol at the room temperature was found to be an optimal solvent. Finally, the physical and chemical properties, such as density, pH and refractive index were determined for the purpose of producing a material safety data sheet. The extract was processed into cosmetic products.
Description
Citation
HANÁKOVÁ, P. Možnosti využití révy vinné jako zdroje surovin pro kosmetickou výrobu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie a technologie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) doc. Ing. Eva Vítová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Adriána Kovalčík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-09-08
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse: prof. Márová: Uvádíte bezpečnostní list a produktovou specifikaci, nemělo by v něm být ale uvedeno i procentuální zastoupení aktivní látky a obsah ethanolu v produktu? Je již navržená produktová specifikace finální? doc. Diviš: Můžete vysvětlit, jak je možné, že vám zplesniví voda? Můžete blíže vysvětlit výsledky uvedené na slaidu č.7? Studentka zodpověděla dotazy členů komise, které byly v průběhu diskuze na dané téma vzneseny. Po diskuzi následovalo hodnocení závěrečné práce. Studentka prokázala velmi dobrou orientaci v dané problematice i schopnost samostatné prezentace získaných výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO