Komunitní centrum / Brno - Zábrdovice

Abstract
Cílem bakalářské práce bylo vytvoření jednotlivých stupňů projektové dokumentace – Dokumentace pro stavební povolení a Dokumentace pro provedení stavby na základě studie, zpracované v předmětu AG35. Řešené území se nachází v městské části Brno-Zábrdovice, jež přímo sousedí s historickým centrem města Brna. Jedná se o rohový pozemek na křížení ulice Milady Horákové a Příkop. Architektonické řešení reaguje na rozmanitosti a vyšku okolní zástavby, a také blizkost historického centra. Myšlenkou jakési kostky - jednoduchého tvaru, která spolupůsobí s okolní zastavbou a vnáší do prostoru řád, prosté řešení pojetí hmoty. Jedná se o tří a čtyřpodlažní budovu s jedním podzemním podlažím. Kostka je rozdělena v prvním podlažím na dva vstupních objektu. První objekt je hlavní vstup do Komunitního centra a kavárny, a druhy je obchodní prostor vedený jako knihkupectví. Vstupy do prvního podlaží, který je určený hlavně pro pěší, umístěný v průchodu do vnitrobloku a celá jihovýchodní stěna kavárny s vitrínami jdou v linii s chodníkem, který je podél ulice Mylady Horákové. Další patra má dynamický a stupňovizý tvar s převažující funkcí pro konání kulturně-vzdělávací, osvětovou a komerční činnost, galerií a shromaždóvací prostor. Samotná hmota objektu je vzhledem ke svému měřítku rozčleněna na dvě části pomoci zavěšené fasády z u-profilu přes tří patra. Fasáda objektu dynamicky střídá svůj rytmus a hravými kompozičními prvky hmotu domu buď akcentuje, nebo naopak místy rozvolní a odlehčí. Jednoduchost a střídmost detailu fasády je vyvážena velkorysostí a neobvyklým pojetím fasádní a hmotové kompozice jako celku.
The area is located in the city of Brno-Zábrdovice, which is directly adjacent to the historical center of Brno. This is a corner plot to cross Milady Horakove and Prikop. The architectural design responds to the diversity and height of the surrounding buildings, as well as the proximity of the historic center. The idea of a cube - a simple shape that interacts with the surrounding building and brings order to the space, a simple solution to the concept of matter. It is a three and four-storey building with one underground floor. The cube is divided on the first floor into two entrance buildings. The first building is the main entrance to the Community Center and the café, and the second is the retail space kept as a bookstore. The entrances to the first floor, which is designed mainly for pedestrians, located in the courtyard entrance and the entire southeast wall of the café with showcases go in line with the pavement that is along Mylady Horákové Street. The next floors have a dynamic and tiered shape with a predominant function for cultural, educational, educational and commercial activities, galleries and gathering space. Due to its scale, the mass of the building itself is divided into two parts by means of a suspended facade from a U-profile over three floors. The facade of the building dynamically alternates with its rhythm and with playful compositional elements it accentuates the mass of the house or, on the contrary, relaxes and relieves it in places.
Description
Citation
ALEMKHANOVA, K. Komunitní centrum / Brno - Zábrdovice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura pozemních staveb
Comittee
doc. Ing. Jan Pěnčík, Ph.D. - předseda, doc. Ing. arch. Juraj Dulenčín, Ph.D. - místopředseda, Ing. Ondřej Nespěšný - tajemník, Ing. Jan Vystrčil - tajemník, Ing. David Bečkovský, Ph.D. - člen, Ing. František Vajkay, Ph.D. - člen, Ing. arch. Jiří Gerö, Ph.D. - člen, Ing. Bohuslav Brukner - člen,
Date of acceptance
Defence
Studentka Karina Alemkhanova zahájila obhajobu v 9:00 a pomocí powerpointové prezentace představila svou bakalářskou práci. V průběhu prezentace představila situaci širších vztahů, situaci v místě stavby, komunikační, dispoziční, materiálové a hmotové řešení bakalářské práce s názvem Komunitní centrum / Brno - Zábrdovice. Studentka reagovala na dotazy oponenta: Nejasný systém dopravy, provozu garáží, pohybu po komunikacích a širších vztahů. Jak funguje příjezdová rampa pro vjezd do garáží? Upozornění na nedostatek parkovacích míst vzhledem k navrhovanému provozu stavby Jak jsou prosvětleny a větrány tyto prostory? Např. místnost 111. studentka rámcově poukázala na možná řešení Studentka dále reaguje na dotazy zkušební komise: - popište a vysvětlete návrh modelu (detail) - jakým způsobem je objekt založen, popište způsob provedení základových konstrukcí - jakým způsobem bude schodiště napojeno na okolní konstrukce? - zakreslení okolí v technických pohledech Studentka s velmi dobrým přehlede zaujímala odborná stanoviska ke všem připomínkám oponenta a velmi dobře reagovala i na všechny otázky členů komise, které byly k obhajované práci položeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO