Napjatostně deformační analýza Kozlovské rozhledny

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářská práce je zaměřená na posouzení napjatostně deformační analýzy prutové soustavy. Objektem zájmu se stala Kozlovská rozhledna nedaleko města Česká Třebová v okrese Ústí nad Orlicí v Pardubickém kraji. Hlavním cílem je zjednodušení 3D modelu prutové soustavy a její následná analýza. Nejdříve je popsána historie rozhleden, teoretický úvod do teorie prutu, prutových soustav a mezních stavů. Následuje modelování 3D modelu s úpravou topologii prutů na prutovou soustavu a následným analytickým výpočtem pro různá statická zatížení a provedení výpočtu pro změnu statického neurčení. Na závěr byl pro kontrolu proveden numerický výpočet vybraného modelu pro ověření analytického výpočtu.
Bachelor thesis is aimed at stress and deformation analysis of strut frame. The object of interest is lookout tower Kozlov close to the city of Česká Třebová in region of Ústí nad Orlicí in Pardubice Department. The main aim is to simplify 3D model of strut frame and its analysis. At the beginning I deal with history of lookout towers, theoretical introduction of bar, strut frames and limit states. Then follows modelling of 3D model with modified topology of bars and following calculation for different static loading and calculation for static determination. At the end numerical calculation was done to compare chosen model with analytic solution.
Description
Citation
WINTER, J. Napjatostně deformační analýza Kozlovské rozhledny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mechatronika
Comittee
prof. Ing. Jindřich Petruška, CSc. (předseda) doc. Ing. Robert Grepl, Ph.D. (místopředseda) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radoslav Cipín, Ph.D. (člen) doc. Ing. Zdeněk Hadaš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Krejsa, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-10-02
Defence
Student ve vymezeném čase prezentoval svoji závěrečnou práci. Poté byly předneseny posudky a zodpovězeny dotazy oponenta. Následně byly pokládány další otázky vztahující se k diplomové práci: Měla být reálná konstrukce nejprve upravena na staticky určitou soustavu? Proč jste poté do této soustavy přidal další prut? Jak byla aplikována tíhová síla? Co je to dynamický tlak větru? Po zodpovězení všech dotazů bylo vystoupení hodnoceno jako nevyhovující.
Result of defence
práce nebyla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO