Laserový paprsek ve strojírenství

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářská práce se zaměřuje na využití laserového paprsku v podmínkách současného strojírenství, zejména při řezání. Důraz je kladen na současné technologické možnosti laseru v průmyslu, které jsou podrobněji rozepsány. V bakalářské práci je zmíněno řezání, svařování, značení, čištění a kalení povrchu, 3D tisk kovu a navařování, vše za využití laserového paprsku. Závěr práce je věnován produktivitě práce s kapacitními možnostmi laseru společně s rozvahou o nákladech na provoz a údržbu.
The bachelor thesis focuses on the use of laser beam in the conditions of contemporary engineering, especially in cutting. Emphasis is put on the current technological possibilities of laser in industry, which are described in more detail. Cutting, welding, marking, surface cleaning and hardening, 3D metal printing and surfacing, all using laser beam, is mentioned in the bachelor thesis. The conclusion of the thesis is devoted to the productivity of work with the capacity of the laser together with the balance of operating and maintenance costs.
Description
Citation
ŠUSTR, M. Laserový paprsek ve strojírenství [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
doc. Ing. Josef Chladil, CSc. (předseda) doc. Ing. Anton Humár, CSc. (místopředseda) Ing. Martin Petrenec, Ph.D. (člen) Ing. Oskar Zemčík, Ph.D. (člen) Ing. Kateřina Mouralová, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-10-01
Defence
Bakalář seznámil komisi s obsahem a výsledky své bakalářské práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: 1. Vysvětlete a uveďte příklady z používání můstků při řezání. - zodpovězeno 2. Setkal jste se v realitě se zpětným odrazem paprsku. - zodpovězeno 3. Pohovořte blíže o kombinovaných strojích (laser, plazma), dále o mobilních strojích a nakonec o využití v kosmickém prostoru. - zodpovězeno 4. Je nějaký rozdíl v časové náročnosti při gravírování různých materiálů. - zodpovězeno 5. Uveďte některé procesy víceosého obrábění laserem. - zodpovězeno 6. Doložte využití laseru a 3D tisku v souvislosti s lékařstvím. - zodpovězeno V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. Srovnejte jakost povrchu při řezání lasereme a jinými nekonvečními výrobními metodami? - zodpovězeno 2. Jaké znáte dva druhy elektoerozivního obrábění? - částečně zodpovězeno 3. Souhlasíte, že u laseru nelze hovořit o řezné rychlosti? - zodpovězeno 4. Co je to selenit? Nemyslíte náhodou selen? - částečně zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO