Projektivní prostor

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Návrh hbitova navazuje na peddiplomní projekt Projektivní prostor, mapující vzpomínky jednotlivc na prostorové zážitky vzbuzující emoce. Prostorová koláž jako metoda utváení prostedí, které svou mnohoznačností umožuje individuální interpretaci jednotlivcem a vyvolává vzpomínky, je aplikována na návrhu hbitova pro lidské kompostování. Po kompletní transformaci lidských ostatk na úrodnou pdu se hrob stává zbytečným. Zemelí pozbývají svoji posmrtnou adresu. Z kulturního hlediska však rituál pohbívání a symbolická, mentální hodnota hbitova hraje pro pozstalé dležitou roli pi vyrovnávání se se ztrátou bližního. Návrh pracuje s kulturně podmíněnou pedstavou hbitova jako obrazu světa. Se zmizením náhrobk a uren opouští koncepci hbitov - město mrtvých a reinterpretuje ji jako hbitov - krajinu z mrtvých. Ostatky ve formě úrodné zeminy se stávají materiálem pro modelaci biodiverzní kulturní krajiny, místa, kde to žije.
The design of the cemetery is based on the findings of the project Projective Space, which analyzes the memories of individuals of their spatial experiences that evoked emotions. Spatial collage as a method of creating an environment which, due to its ambiguity, allows individual interpretation by an individual person and evokes memories, is applied to the design of a cemetery for human composting. After the complete transformation of human remains into fertile land, the grave becomes useless. The dead lose their posthumous address. From a cultural point of view, however, the ritual of burial and the symbolic, mental value of the cemetery play an important role for the relatives in coping with the loss of their beloved. The design works with the culturally conditioned idea of the cemetery as an image of the world. With the disappearance of tombstones and urns, we abandon the concept of a cemetery - the city of the dead and reinterpret it as a cemetery - a landscape made of the dead. Remains in the form of fertile soil become material for modeling of the biodiverse terrain of the cultural landscape, a place that resonates with life.
Description
Citation
ŠTUŘÍKOVÁ, B. Projektivní prostor [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
Prof. Ing. arch. Jan Šépka (předseda) Mgr. Rostislav Koryčánek (člen) mgr inź. arch Szymon Rozwalka (člen) MgA. Richard Loskot (člen) Mgr. Art. Danica Pišteková, Art.D. (člen) Prof. Ing. arch. Jan Šépka (člen) Ing. Jiří Železný (člen)
Date of acceptance
Defence
Studentka představila v rámci své prezentace koncepci své diplomové práce. Studentka dále po posudcích reagovala na otázky a výtky oponenta přesvědčivě. Otázky komise na vznik samotných projektivních prostorů. Dotazy jestli byl referenci projekt Rema Koolhaase. Dotaz komise na vznik urbanistické struktury. Komise se na konec doptala studentky na vznik jednotlivých provozů.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO