Dětská léčebna se speleoterapií v Ostrově u Macochy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Hlavní myšlenkou bylo zvolit si dítě jako měřítko návrhu. Zahloubat se v jeho světě a jeho vnímání prostoru - mít na paměti jeho potřeby. Jak vypadalo místo, kam by se jelo zotavit z dýchacích obtíží? Bylo v nemocnici? Co to bylo za místnosti? Co to bylo za místo? Hrála v tom příroda nějaký význam? Chtělo by se tam vrátit? Jak na něj vzpomíná? Cílem bylo vytvořit místo, které co nejméně připomíná nemocniční prostředí, je v přímém kontaktu s přírodou a láká poznávat ji více. Pobyt v léčebně má připomínat spíše trávení prázdnin na škole v přírodě. Jak se vyhnout strohým nemocničním prostorám? Existuje vůbec takový návod? Mám čerpat inspiraci někde jinde? Kam chodíváme nabrat sílu od každodenních starostí? V přírodě, jistě. A jak se tato potřeba propíše do architektury? A máme vůbec takovou architekturu? Odpovědí na pokládané dotazy mi byla chata. Dům stvořený pro pobyt v přírodě. Jak ji ale pozvednout na něco bohatšího a zajímavějšího? Bylo tu ještě něco, co mě jako dítě trávicí čas v Luhačovicích fascinovalo - lázeňské prostředí. Jak tyto dvě formy propojit?
The main idea was to choose a child as a measure of design. Immerse yourself in his world and his perception of space - keep in mind his needs. What did the place where he would be able to recover from respiratory problems look like? Was she in the hospital? What kind of room was that? What was that for? place? Did nature play any meaning in that? Would you like to go back there? How does she remember him? The aim was to create a place that resembles the hospital environment as little as possible, is in direct contact with nature and attracts to get to know it more. The stay in the hospital should be more reminiscent of spending holidays at school in nature. How to avoid austere hospital premises? Is there such a guide at all? Should I draw inspiration elsewhere? Where do we go to gain strength from everyday worries? In nature, of course. And how does this need translate into architecture? And we have at all such architecture? The answer to the questions I asked was the cottage. House created for a stay in nature. But how to lift it to something richer and more interesting? There was something else that fascinated me as a child spending time in Luhačovice - the spa environment. How these two forms to connect?
Description
Citation
PROMNA, D. Dětská léčebna se speleoterapií v Ostrově u Macochy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
Ing. arch. Dušan Vostřejž (předseda) March. Zdeněk Liška (člen) Ing. arch. Adam Jursa (člen) Ing. arch. Pavel Martinka (člen) Ing. Zdeněk Vejpustek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
Defence
Studentka odprezentovala svou práci, přečten byl posudek oponenta, studentka reagovala na jeho otázky. Diskuze nad prací: D. Vostřejž: bezbariérovost, bezpečnost herních prvků, technologie, osvětlení, volný pohyb dětí Z. Liška: dimenze únikových tras, ztvárnění fasád, konstrukce střech A. Jursa: prostorové řešení, využití átrií P. Martinka: hmotové řešení vs. provoz, oddělení zázemí zaměstnanců Z. Vejpustek: úměrnost měřítka, dřevěné sloupy v exteriéru Studentka zodpověděla dotazy.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO