Složení a fyzikálně-mechanické vlastnosti samozhutnitelných těžkých malt

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Diplomová práca je zameraná na charakterizáciu viaczložkových samozhutniteľných ťažkých mált odolných voči dlhodobému pôsobeniu ionizujúceho žiarenia v podzemných úložiskách rádioaktívneho odpadu. Ide o štúdium špecifickej kombinácie vlastností ťažkých betónov a samozhutniteľných mált s prihliadnutím na ekologickú a energetickú stránku výroby cementu a možnosť jeho čiastočnej náhrady bez negatívneho ovplyvnenia vlastností materiálu. Teoretická časť práce poskytuje všeobecný prehľad o zložení a vlastnostiach ťažkých mált. Obsahom experimentálnej časti je charakterizácia fyzikálno-mechanických vlastností vzoriek samozhutniteľných ťažkých mált s rozdielnym hmotnostným obsahom cementu. Vlastnosti vzoriek boli vyhodnotené na základe výsledkov mechanických skúšok, termickej analýzy, diferenčnej skenovacej kalorimetrie, skenovacej elektrónovej mikroskopie a röntgenovej difrakcie.
This Master thesis is focused on characterization of multicompound self-compacting heavy-weight mortars resistant against long lasting influence of ionizing radiation in the underground nuclear waste storage. It examines a specific combination of properties of heavy-weight concretes and self-compacting mortars while considering the ecological and energetic impact of their production, as well as the productibility of partial substitutions that do not have negative impact on material properties. The Experimental part provides a comprehensive overview of composition and properties of self-compacting heavy-weight mortars with varying percentages of cement-to-mortar ratio. Sample properties were evaluated based on mechanical test results, thermal analysis, differential scanning calorimetry, scanning electron microscopy and X-ray diffraction.
Description
Citation
ČEPČIANSKA, J. Složení a fyzikálně-mechanické vlastnosti samozhutnitelných těžkých malt [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
prof. RNDr. Josef Jančář, CSc. (předseda) prof. Ing. Jaromír Havlica, DrSc. (člen) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) prof. Ing. Petr Ptáček, Ph.D. (člen) doc. Ing. František Šoukal, Ph.D. (člen) doc. Ing. Lucy Vojtová, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Pác (člen)
Date of acceptance
2020-09-07
Defence
Studentka komisi seznámila s problematikou samozhutnitelných betonů a možnostmi jejich využití. Následně představila postup přípravy jednotlivých vzorků a výsledky naměřené během její práce na téma Složení a fyzikálně-mechanické vlastnosti samozhutnitelných těžkých malt. Po závěrečném shrnutí výsledku diplomantka odpovídala na otázky položené oponentem: 1) Čím si vysvětlujete, že je dle XRD v maltách po 28 dnech hydratace přítomno kolem 40 % magnetitu, když bylo dle receptur na straně 30 pro jejich přípravu použito pouze 20 % magnetit obsahujícího kameniva? 2) Ve svém posudku mimo jiné poukazuji na nesmyslné zdůvodnění poklesu objemové hmotnosti vlivem spotřebovávání vody při hydratačních reakcích, což v případě Vašich malt opravdu nesmysl je. V jakých případech by ale k poklesu objemové hmotnosti vlivem hydratace dojít mohlo? 3) Zdůvodněte, prosím, proč byla pro částečnou náhradu cementu v pojivu vybrána směs strusky, vápence a metakaolinu a proč právě v takových dávkách. 4) V závěru uvádíte, že výsledky skýtají možnosti pro další výzkum. Nastiňte tedy, prosím, kudy by se měl ubírat. 1) Měřili jste změny způsobené jonizujícím zářením? 2) Proč má použitý cement nižší hydratační teplo? Na položené otázky studentka reagovala dobře.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO